Apple оспори "здравия разум" на ЕС

Apple оспори "здравия разум" на ЕС

Американският технологичен гигант Епъл (Apple) оспори пред европейското правосъдие решението на Брюксел, с което се настоява компанията да върне 13 милиарда евро, получени като данъчни облекчения. Епъл посочва, че така се отправя предизвикателство към действителността и здравия разум, съобщи Франс прес.

"Дали Епъл е създал и разработил айФона в Ирландия? АйПада или ай Пода? Не. Отговорът е написан на всеки продукт на Епъл: "Създаден от Епъл в Калифорния"," заяви Даниел Биърд, представител на Епъл пред европейските съдии.

Следователно именно в САЩ групата инвестира в изследвания и разработки и създава богатството, което трябва да бъде облагано според международните данъчни правила. Не там, където продава - в ЕС, каквото и да казва Брюксел.

"Решението на Еврокомисията трябва да бъде анулирано", подчерта Биърд.

Демонстрацията на Епъл е неадекватна, отвърна Ричард Лайъл, представител на европейската изпълнителна власт.

Той отрече освен това да има каквото и да било непоследователност в разследването на Европейската комисия.

Много журналисти присъстват на изслушването по делото в Съда на ЕС в Люксембург, което започна днес и трябва да продължи и утре.

Епъл оспорва в съда решението на Европейската комисия, задължила компанията да изплати на Ирландия 13 милиарда евро компенсации за неоправдани данъчни облаги.

През август 2016 година Еврокомисията обяви, че данъчни постановления на Ирландия през 1991 и 2007 година изкуствено са занижили данъчното бреме на Епъл за над две десетилетия, което е равносилно на държавна помощ.  

Ключови думи

Споделяне

Още от Европа