Арести в Албания след смъртта на 21 нелегални имигранти

Албанските власти арестуваха директора на гранична полиция в пристанищния град Вльора в южна Албания по обвинения във връзка със смъртта на 21 нелегални имигранти в петък при опита им да достигнат италианския бряг с надуваема моторна лодка. Двама от оцелелите, които са управлявали лодката, също са задържани от полицията.

Президентът Алфред Моисиу се закле да залови контрабандистите на хора, които са виновни за този инцидент, след като правителството одобри отпускането на помощи за роднините на жертвите и пое разноските по погребенията, предаде Би Би Си.

В Албания понеделник бе ден на национален траур в памет на 21-те, които са се удавили или са загинали без храна и вода, след като моторът на лодката се е повредил.

Италианската гранична полиция спаси 11 оцелели в събота, след издирване, което бе забавено поради лошото време.

Издирването продължи и в понеделник, като още един човек от лодката все още не е открит, а роднини съобщиха, че още 15 души са изчезнали, най-вероятно с друга лодка.

Флориан Сериани, говорителят на албанския вътрешен министър, каза, че няма информация за втора лодка.

"Нямаме информация за втора гумена лодка, която може да е потънала, но продължаваме търсенето", каза той.

Обвинения към правителството

В деня на национален траур младежи от групата "Достатъчно" опънаха черна лента над вратите на правителствените сгради в знак на протест. "Със своята незаинтересованост и безотговорност правителството трябва да бъде обвинявано за смъртта на жертвите в Адриатическо море", каза Ерион Велиа, един от протестиращите.

Лидерът на албанската опозиция Сали Бериша поиска да бъде свикано извънредно заседание на парламента във връзка трагедията и обвини правителството в бездействие, а премиера Фатос Нано - в безотговорност и безразличие, тъй като предпочел да удължи зимната си ваканция и се върнал в Тирана два дни след трагедията.

Министерството на обществения ред на Албания оповести, че са заловени петима каналджии, организирали "пътуването на смъртта" на нелегалните имигранти.

Задържани са двамата собственици на моторната лодка, както и трима представители на пристанищните власти и на полицията. Властите в Тирана издирват още петима албански трафиканти на хора.

Вицепремиерът Намик Докле каза: "Хората, отговорни за тази трагедия, ще бъдат държани отговорни и обвинени за предумишлено убийство".

Италия притеснена от ново активизиране на имигрантската вълна Смъртта на 21-те албанци в Адриатическо море предизвика състрадание в Италия, но и страх от ново активизиране на мрежата за трафик на нелегални имигранти, която изглеждаше прекъсната чрез договор, сключен през 1997 година между Рим и Тирана.

Италианският министър на вътрешните работи на Италия Джузепе Пизану подчерта, че драмата поражда както състрадание към жертвите, така и отвращение към трафикантите на хора. Той оцени, че става въпрос за изолиран случай.

Можем да се страхуваме от подновяване на имигрантската вълна от Албания, която като че ли бе прекъсната чрез сътрудничеството с Рим, писа Кориере дела сера. Драмата във водите около Вльора повдига проблем, който мислихме за разрешен, посочва от своя страна икономическото издание Соле 24 оре. Изданието припомня, че имигрантският поток все още е силен от съседната на Албания област Косово.

Изненадата е още по-неприятна и поради факта, че Италия свикна да не чува вече новини за дебаркиране на нелегални имигранти по бреговете ѝ, обърнати към Албания.

Дебаркиранията продължиха през миналата година, съпътствани от драматични развръзки, но пътят и историята на жертвите на този вид трафик минаваха далеч от Албания. През октомври 13 сомалийски имигранти загинаха и над 70 се водят за изчезнали в канала на Сицилия.

Но колкото до Албания, положението се промени през последните години. Според италианските власти, през 2003 година само 137 албански нелегални имигранти са били заловени по бреговете на Пулия. През 2002 година броят им беше 3 372, през 2001 г. - 8 546, през 2000 г. - близо 19 000 и през 1999 г. - над 40 000.

Споразумение от 1997 г., сключено между Италия и Албания, позволи така драстично да намалее броя на албанските имигранти. От плацдарм за нелегалната имиграция и трафика на хора, Албания се превърна в сполучлив опит, посочи италианският външен министър Франко Фратини.

Италианско-албанското споразумение предвижда опростена процедура по репатриране, определя квота за сезонни работници и смесени патрули в албанските териториални води. Договорът е придружен с финансова помощ, предоставена от Италия за миналата година в размер от 13 милиона евро, постъпили като директни помощи и 22 милиона евро кредити при привилигировани условия.

Прокурорът, отговарящ за борбата срещу мафията Пиеро Луиджи Виня посочи пред Кориере дела сера, че има доказателства, че нелегалният трафик на хора е бил заменен с трафик на наркотици и оръжие, докато контролът е намалил и практически прекъснал миграционния поток. Според Виня, албанската мафия е била използвана за трафик на наркотици от колумбийските наркокартели.

Албанците в Италия са около 150 000. Те са най-голямата имигрантска общност след тази на мароканците.

Още от Балкани