Археологическият комплекс на Палмира е до голяма степен запазен

Археологическият комплекс на Палмира е до голяма степен запазен

Важни части на древния сирийски град Палмира са разрушени от "Ислямска държава", но археологическият комплекс до голяма степен е запазен, съобщиха експерти от ЮНЕСКО, цитирани от ДПА.

Храмът Баал Шамин е "потрошен на парчета", както и триумфалната арка, се казва в доклада на експертите от ЮНЕСКО, които бяха в древния град от 24 до 26 април. Те обаче са оценявали щетите от разстояние, тъй като разминирането на града продължава, отбеляза Франс прес.

Статуи и саркофази, които са били твърде големи, за да бъдат преместени от музея и скрити на безопасно място, също са потрошени и обезобразени. Цялостен доклад за нанесените на обекта щети ще бъде публикуван през юли.

Но "въпреки разрушаването на няколко емблематични здания археологическият комплекс на Палмира до голяма степен е запазен в своята цялост и автентичност", се казва в доклада.

"Палмира е един от стожерите на сирийската самоличност и извор на гордост за всички сирийци. ЮНЕСКО е решена да гарантира опазването на този и други обекти с помощта на всички свои партньори като част от по-широкообхватни хуманитарни и мироопазващи операции", казва генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от ДПА.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?