Археолози: Заради грешки при разкопките Перперикон и Татул се рушат

Археолози: Заради грешки при разкопките Перперикон и Татул се рушат

Тракийските светилища Перперикон и Татул се рушат заради неправилно провеждане на разкопките по тях, твърдят учени от Националния археологически институт с музей при БАН. Учените алармираха във вторник, че са установили редица нарушения при разкопките, което е довело до значителни поражения по археологическите паметници.

"Това, от своя страна, не позволява реставрацията и консервацията им. Има опасност от свличане на скални маси, защото каменните блокове са подкопани при разкопките", каза пред БНР старши научния сътрудник Стефанка Иванова.

"Съществува реална опасност от свличане на скални маси вследствие на оголените и подкопани при разкопките блокове и каменни структури, подложени на температурните промени и валежи през есента и зимата", обясни Иванова.

В Министерството на културата е започнала проверка по случая.

Разкопките на Перперикон и на светилището при село Татул се извършват от екип под ръководството на проф. Николай Овчаров. Миналата година държавата отпусна 200 000 лева на екипа на Овчаров за разкопки на Перперикон. Същевременно възстановяването на Перперикон и изграждането на цялостна инфраструтура на обекта се финансират и по линия на ЮНЕСКО и ФАР.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?