Архиепископ предупреди, че корупцията пречи на Румъния за членството й в ЕС

Архиепископ в Румъния заяви днес, че широко разпространената корупция в страната е пречка за членството ѝ в Европейския съюз, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Архиепископ Бартомолеу Валериу Анания посочи това в посланието си по случай Великден, а неговите думи се оценяват като необичайна публична позиция на висш духовник по въпроса за корупцията. Те се разглеждат и като критика към правителството, което е обвинявано, че предприема прекалено малко мерки за борба с явлението, коментира агенцията.

Казва се, че корупцията е обща, дори институционализирана, което е много тежко обвинение, заяви архиепископът.

По-рано тази година той поиска на свещениците да им бъда забранено да се присъединяват към политически партии или да участват в избори.

Светият Синод на Румънската православна църква предупреди свещениците в началото на февруари да избират между християнската си мисия и политическата кариера.

Ултиматумът предвижда да се въведе изрична забрана за участието на свещеници в политически партии и за кандидатирането им за президент, сенатор, депутат или кмет. Тази година в Румъния предстоят местни, президентски и парламентарни избори.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?