Архитектка предлага Чинията на Бузлуджа да стане монумент на времето

Архитектка предлага Чинията на Бузлуджа да стане монумент на времето

"Бузлуджа не е бреме, а шанс и има огромен потенциал: морален, туристически, финансов". Това казва арх. Дора Иванова при представянето на инициативата си "Бузлуджа - паметта на времето" в Казанлък, пише БТА.

Основна цел на инициативата е превръщането на паметника на Бузлуджа, известен като Чинията, в монумент на националната историческа памет.

Според изчисленията на арх. Иванова реализацията на проекта ще струва около 2.5 млн. лева. Две обиколки на монумента - хоризонтална и вертикална, ще предлагат своеобразното пътуване във времето назад, обяснява 25-годишната архитектка от Монтана, която е защитила дипломната си работа в Германия с проекта.

Подпомагана от чужденци тя е започнала да събира средства за реализацията. Смята, че проектът може да се финансира и по европейски програми.

"Бузлуджа - паметта на времето" със специална архитектурна награда

Проектът "Бузлуджа - паметта на времето" е получил специалната награда на Камарата на архитектите в България.

Дора Иванова се надява, че заинтересовани организации и общини ще приемат присърце проекта ѝ и България ще може да съхрани за времето един от най-ценните си паметници, признат в света и намерил място в престижната световна класация на германското предаване "Галилео" на 33-те най-красиви изоставени места в света.

Младият архитект предлага преустройство на съществуващата сграда с възможно най-малка, но достатъчна архитектурна и функционална намеса, за я превърне в монумент, разказващ историята на България от Античността до наши дни.

Концертна зала за 400 места със седалки, на които да бъдат изписани имената на заслужили за историята българи и с възможност да се дописват с нови във времето напред, предлага авторът на архитектурния проект.

Предвидено е да има тъмен коридор като символ на робството и разрухата, 16 колони с изображенията на български владетели, на мястото на полуразрушените съществуващи сега.

Панорамен асансьор и стъклена платформа, отвеждаща до открита панорамна тераса с гледка към съвременна България, са част от предложенията на арх. Дора Иванова.

Разработването на проект за съхраняването на паметника на Бузлуджа е дипломната работа в Техническия университет в Берлин на арх. Дора Иванова. Българката я защитава с отличен.

Анализът на арх. Дора Иванова е показал, че от 520 кв. метра мозаечни пана във вътрешния кръг на паметника, разрушени са 20 кв. метра, а през 45 процента от времето, от създаване на паметника на Бузлуджа, монументът се руши.

Проектирането на паметника е отнело 25% от времето, строителството - 15 на сто, а практическото му използване се равнява на 13% или само 9 години, сочи изследването ѝ.

За осъществяването на проекта си 25-годишната архитектка, възпитаничка на Техническия университет в Берлин, е създала фондацията "Проект Бузлуджа", чиято основна цел е набиране на средства за реализацията на проекта.

Необходимото преустройство може да бъде финансирано по европейска оперативна програма, смята арх. Иванова.

Учредената фондация набира средства за предварителните дейности, необходими по изготвянето на проекта за кандидатстване по европрограмата. Такива са архитектурното заснемане и конструктивно обследване на рушащия се паметник, както и различни дейности по популяризирането на проекта.

Около 50 хиляди лева са нужни за тази цел, защото нищо от документацията по изграждането на паметника на Бузлуджа не е запазено, каза каза арх. Иванова.

Чужденци се борят да спре разрухата на паметника

Арх. Дора Иванова разказа, че научила за уникалността на Чинията на Бузлуджа от свой германски приятел. Той бил причината тя да погледне на уникалното съоръжение, признато в света като такова, с "архитектурни" по думите ѝ очи.

Родената в Монтана млада архитектка по време на работата по проекта се среща с шотландката Никола Милър, която от четири години живее в севлиевското село Крушево. Нейно хоби е фотографията, а сред първите ѝ посещения у нас е това на връх Бузлуджа през 2011 г.

След това всяка година, всеки сезон, по няколко пъти, Милър ходи на Бузлуджа, за да снима  паметника в различни сезони и форми. Стотици са фотосите, като трийсетина от тях Никола Милър подрежда в първата си експозиция, посветена на Чинията. Убедена е, че "Бузлуджа е великолепна сграда, която не може да бъде оставена на ежедневната атака на човешкото безразличие и околната среда, които безмилостно я рушат".

"Време е да се спре разрухата", крещят снимките ми, казва шотландката. Тя и арх. Иванова се борят за съхраняването на паметника и неговия нов живот. Съмишленик им е лондончанинът Джонатан, който също е избрал българското село Крушево за свой нов дом.

Тримата, заедно с приятелите си, търсят варианти и хора, които да им повярват и да ги подкрепят да опазят сътвореното с труда на предишните поколения.

"Болката се разсейва, остава споменът за един провал, но нека не сме част от друг провал днес", пише Никола Милър в емоционалното си обръщение към посетителите на изложбата и купувачите на нейните фотоси - картички.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество