Архивите на нацистките концлагери стават достъпни за учените

Най-големият архив от документи от нацистките концлагери в скоро време ще бъде отворен за международно ползване. Това предаде в  сряда Асошиейтед прес, позовавайки се на директора на Международната служба за издирвания. Рето Майстер, съобщи Лента.ру.

По думите му основните документи, съхраняващи се в немския град  Бад Аролзен – данни за затворените в концлагерите, списък на загиналите и преместените лица, в течение на два месеца ще бъдат сканирани и ще се предоставят на организации за изучаването на Холокоста като вашингтонския Холокост Меморал Мюзеум и израелския Мемориал Яд Вашем..

“Процесът за прехвърлянето на документите върху електронен носител върви по-бързо от очакваното”, отбеляза Майстер в Хага на среща на Международния комитет по архивите, в който влизат представители на 11 страни.

Целият обем документи в Бад Аролзен наброява от 30 до 50 млн. страница, заемащи 25,8 км стелажи. До края на 2007 г. ще бъде сканиран 95 на сто от архива.

През май 2006 г. международният архивен комитет разреши достъпа на изследователи до архива на Бад Аролзен, но за да стане това, трябва споразумението да се ратифицира от всички 11 държави,но Белгия и Италия имат неясна позиция по въпроса  и процесът може да се забави.

Майстер се  надява на сегашната среща в Хага да се изработят предварителните правила за достъп на учени до архивните материали.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?