Армения обяви търг за нов ядрен блок

Армения обяви търг за нов ядрен блок

Държавната конкурсна комисия на Армения обяви търг за строителството на нов блок на атомната си централа, съобщи Министерството на енергетиката и природните ресурси на страната, цитирано от Лента.ру. Срокът за подаване на заявките за участие впроцедурата е 1 април.

В търга за придобиване на правото на строителство могат да участват всякакви физически лица и компании, независимо от тяхната националност.

По думите на прессекретаря на ведомството Лусин Арутюнян правителството вече е изготвило законопроект за строежа на новия блок, но не е ясно още кога документът ще бъде внесен за одобрения в парламента на страната.

Очаква се общата стойност на проекта да е около 5 млрд. долара. Според плановете строежът трябва да тръгне през 2011 г. и да продължи между 5 и 7 години. Новият блок ще бъде построен на територията на сегашната АЕЦ, мощността му се планира да е 1000 МВ.

Арменската атомна централа има два блока, въведени в експлоатация през 1976 и 1988 г., но след земетресение през 1988 г. централата е затворена с постановление на СССР и през 1995 г. след продължителна консервация пусната отново.

Още през 2006 г. правителството на Армения обяви, че през 2016 г. приключва срокът на експлоатация на централата, а страната подписа план за действие в рамките на програмата за ново европейска съседство, с което се задължи да закрие възможно най-скоро остарелите блокове.

САЩ, Франция и Русия вече обявиха готовността си да помогнат на Армения да замени сегашните мощности с нови.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?