Армията е готова за падането на космическата станция Тянгун 1 в България

Шансът да бъдеш ударен от отломка е колкото да те удари гръм два пъти през една година

Армията е готова за падането на космическата станция Тянгун 1 в България
Армията има готовност да реагира, ако останки от китайската космическа станция Тянгун 1, паднат на наша територия, съобщи в петък военният министър Красимир Каракачанов. 
 
Той обясни обаче, че станцията преминава над България за 15 - 20 секунди на всеки 89 минути, като шансът останки от нея да паднат на нашата територия е 0.01 процента. 
 
Ако това все пак се случи, хората не трябва да докосват парчетата, предупреди вицепремиерът.
 
Китайската необитаема космическа станция Тянгун 1 ("Небесният дворец" 1) се е устремила към земята и се очаква да падне в следващите няколко дни. Според различните експерти това може да стане между 31 март и 4 април.  
 
Учените предполагат, че станцията ще се разпадне при влизането си в плътните слоеве на атмосферата и по-голямата част от парчетата ще изгорят, но все пак е възможно късове с маса до 100 килограма да стигнат до земната повърхност.
 
Тянгун-1 беше изстреляна в орбита на 29 септември 2011 година и досега е приела две пилотирани експедиции. 
 
Европейската космическа агенция прогнозира, че отломките от станцията, която тежи 8.5 тона, ще паднат в райони, които се намират около 43-тия паралел.
 
Това потенциално означава, че части от космическия обект може да паднат и на територията на България. 
 
Досега обаче няма случай човек да е наранен от паднала отломка от космически апарат.
 
"Шансът да бъдеш ударен от отломка от станцията, е същият, като да те удари гръм два пъти през една година", успокои наскоро Холгер Краг от Европейската космическа агенция (ЕКА)
 
Станцията е необитаема от 2013 г. и трябваше да бъде върната на Земята контролирано. От 2016 година обаче няма контакт с нея.
Споделяне

Още от България