Армията напредва към летището на Мосул във втория ден от офанзивата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сили на иракската федерална полиция и елитни части на вътрешното министерство навлязоха в южните покрайнини на Мосул във втория ден от началото на новата офанзива за прогонване на "Ислямска държава" от западната половина на града, предаде Асошиейтед прес. Иракски хеликоптери обстрелваха с ракети хълм в село Абу Саиф, който се възвишава над летището на града и представлява естествена защитна линия за екстремистите на южните подстъпи към Мосул.

Според Ройтерс непосредствената цел на иракските сили в момента е да направят пробив към летището, разположено в южните покрайнини на града, за да може да го превърнат в плацдарм за атака срещу западен Мосул, където джихадистите са стегнати в обръч. Но там се намират и около 650 000 цивилни, насилствено прехвърлени от източната част на града, откъдето джихадистите бяха изтласкани след 100-дневна военна кампания.

Полицейски сили с бронирани машини напредват и към обширната военна база Газлани в югозападните покрайнини на града.

Подкрепяни от въздуха от международната коалиция, оглавявана от САЩ, иракски полицейски части и редовна армия започнаха вчера офанзива за овладяване на Западен Мосул. Засега те напредват през слабо населени територии, но боевете ще се усложнят с приближаването към града, при което ще се повишат и рисковете за цивилните, намиращи се там, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?