Арогантно и брутално се опитват да си присвоят резултатите от изборите

Арогантно и брутално се опитват да си присвоят резултатите от изборите

В момента управляващата коалиция се опитва организирано, арогантно и брутално да си присвои резултатите от изборите, като използва държавните институции за партизански цели, смята политологът Огнян Минчев, председател на Управителния съвет на "Прозрачност без граници".

Асоциацията заедно с още осем неправителствени организации е част от Гражданската коалиция за честни и свободни избори, която през миналата година разработи и предложи на партиите да подпишат обществен договор с мерки срещу купуването на гласове.

В интервю за БНР Минчев обясни, че в последните месеци събитията са задминали главоломно намеренията на коалицията и в момента освен с купуването и продаването на гласове, което остава фокус на нйната кампания, тя е принудена да се занимава с много по-широк периметър актуални и потенциални заплахи за честността на предстоящите избори за национален и европейски парламент.

"Основната заплаха за честното провеждане на изборите е организираната, планирана системна арогантност на управляващата коалиция между Доган и Станишев за наистина брутално използване на институциите за партизански, партийни цели преди изборите", каза Огнян Минчев.

Той посочи три посоки, в които става това: "законодателните мерки – промяната на избирателния закон в последната минута; употребата на ДАНС като политическа полиция с цел създаването на фалшиви марионетни политически партии, които да редуцират влиянието на опонентите на БСП и ДПС; системната злоупотреба със съда с цел определени политически партии да бъдат премахнати от сцената, да не им се даде възможност да участват в изборите или в краен случай да бъдат заставени да дебатират със съдиите, а не с политическите си опоненти – БСП и ДПС".

"Това, което мен лично ме учудва, е пределната откритост и арогантност, с които това се прави", каза Огнян Минчев. Той посочи, че отделни прецеденти, макар и много по-плахи е имало през последните 20 години тук и там, "но цялата тази системна кампания за на практика завличане на изборите, за постигане на служебна победа на управляващите с пълната арогантност на тяхното поведение е наистина безкрайно плашещо".

Според него е възможно ефектът от тази арогантност до голяма степен да се окаже обратен на желания.

"Много е лесно да употребиш парите на данъкоплатците, които си откраднал, бидейки в позиция на власт и да застелеш цяла България с билбордове затова колко си приличат Бойко и Костов или пък билбордове с един Буратино, чийто нос непрекъснато расте от лъжене. Така или иначе хората си задават въпроса къде са парите за тези билбордове. Когато се казва, че са от симпатизанти, които даряват, трябва да се докаже. Поне в европейските страни всяко нещо, което се казва по тези поводи, се доказва. В България досега не сме видели доказателство", каза Минчев.

Според него българските граждани трябва да гласуват, защото тези, които в момента арогантно и брутално се опитват да си присвоят резултатите от изборите, разчитат на това, че хората няма да гласуват, и правото си на вот ще упражнят само автоматизираните техни твърди ядра от избиратели.

Освен това той призова гражданите да запазят своята активност и в нощта след изборите, за да видят каква ще бъде разликата между обявяваните от социолозите резултати от екзитпол и резултатите, обявявани от ЦИК.

"Настоящата комисия е една безкрайно политизирана, безсрамна и партизанска институция, която на практика действа в съгласие със закона само тогава, когато ВАС ѝ нареди", каза Огнян Минчев.

Споделяне

Още от България