Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Асоциацията на прокурорите подкрепи Гешев и заклейми "инспирирания уличен натиск"

30 коментара
Асоциацията на прокурорите подкрепи Гешев и заклейми "инспирирания уличен натиск"

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България излезе със становище в подкрепа на номинирания за главен прокурор Иван Гешев. В него се посочва, че Гешев отговаря на всички професионални критерии и законови изисквания, а протестите срещу кандидатурата му са заклеймени.

"Изразяваме твърдото си несъгласие с опитите на някои среди настоящият избор да бъде превърнат в политически фарс и опорочен от инспириран уличен натиск и компроматна кампания. Призоваваме цялото българско общество да прояви зрялост и отговорност, като дебатът и процедурата се развиват само и единствено на „полето“ на  професионалните критерии и законовите изисквания“, се казва в становището.

Авторите се солидаризират с "масовата подгрепа за за г-н Иван Гешев, изразена от стотици прокурори, следователи и служители от различните организационни структури и нива в прокуратурата.

Ето и пълнния текст на становището:

Във връзка с процедурата за избор на главен прокурор на Република България Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България изразява принципната си, убедена и категорична подкрепа за номинирания кандидат г-н Иван Стоименов Гешев.

Изразяваме твърдото си несъгласие с опитите на някои среди настоящият избор да бъде превърнат в политически фарс и опорочен от инспириран уличен натиск и компроматна кампания. Призоваваме цялото българско общество да прояви зрялост и отговорност, като дебатът и процедурата се развиват само и единствено на „полето“ на професионалните критерии и законовите изисквания.
Асоциацията на прокурорите в България представи на вниманието на професионалните среди, обществото и медиите принципно становище за качествата, на които следва да отговаря бъдещият главен прокурор. Считаме, че единодушно номинираният от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет кандидат г-н Иван Стоименов Гешев отговаря на тези критерии.

Напълно споделяме и се солидаризираме с масовата подкрепа за г-н Иван Гешев, изразена от стотици прокурори, следователи и служители от различните организационни структури и нива в Прокуратурата на Република България. Тази безпрецедентна подкрепа показва ясното желание на огромния процент от работещите в системата, за главен прокурор на Република България да бъде избран именно прокурор, който да е посветил своя професионален и житейски път на прокуратурата.

Убедени сме, че богатият дългогодишен професионален опит на г-н Гешев, който в кариерното си развитие е започнал от най- ниското ниво като прокурор на първоинстанционно ниво, за да достигне до заеманата от него към настоящия момент длъжност Заместник на главния прокурор, ще бъде огромен плюс в неговата бъдеща дейност. Нещо повече, в качеството му на следовател и служител от системата на Министерството на вътрешните работи, г-н Гешев има реален практически опит и в сферата на разследването и разкриването на престъпленията, което с оглед нуждата от координирана реакция срещу престъпността като обществен и социален феномен, е безценно и от изключителна важност.

Този огромен опит, това детайлно познаване на функционирането на системата на различните ѝ нива, на плюсовете и минусите, на специфичните ѝ връзки с останалите държавни органи от правоохранителния сектор, на действителните нужди, както на работещите в системата кадри, така и на българските граждани, ще даде възможност на г-н Гешев незабавно да пристъпи към решаване на проблемите, към осъществяване на необходимите политики и към реализирането на очертаните от него стратегически приоритети в дейността на Прокуратурата на Република България.

Считаме, че освен чисто прокурорските си качества, с работата си като административен ръководител на Специализираната прокуратура и като Заместник главен прокурор, г-н Иван Гешев е доказал на практика, че притежава и изявени ръководни, административни и мениджърски умения и компетенции, както и способността да формира, развива, ръководи и мотивира способен и ефективен екип.

В своята досегашна дейност като редови прокурор, административен ръководител и член на Асоциацията на прокурорите в България, г-н Иван Гешев винаги е демонстрирал откритост, честност, принципност и диалогичност в отношенията си с обикновените прокурори, следователи и служители. Вярваме, че тези качества са от решаващо значение за функционирането на Прокуратурата на Република България като единен организъм. Създаването на нормална и спокойна работна атмосфера е от ключово значение за ефективността на всяка една система.

Като съсловна организация на прокурорите в България изцяло подкрепяме и адмирираме ясно изразения в концепцията на г-н Иван Гешев приоритет за социална ангажираност с проблемите на работещите в системата прокурори, следователи и служители. Убедени сме, че г-н Гешев ще се ръководи от максимата, че най- важният ресурс на всяка една система са работещите в нея хора. В тази връзка изразяваме своята готовност неуморно и последователно да работим, като си партнираме и сътрудничим с главния прокурор на Република България за постигане на следните цели: подобряване на условията на труд и на материалната база; гарантиране на адекватни за положения труд и усилия трудови възнаграждения; осигуряване на предвидимо и справедливо допълнително материално и нематериално стимулиране; разширяване възможността за ползване на ведомствени жилища и базите за почивка и отдих; подобряване на съществуващите застрахователни условия; доразвиване на съществуващата система на подпомагане на нуждаещите се колеги; изграждане на система за психологически грижи и помощ и т.н.

Ще подкрепяме и всички бъдещи усилия на главния прокурор и ръководството на Прокуратурата на Република България за гарантиране на справедлива натовареност; за постоянно професионално усъвършенстване, квалификация и обучения; за равна, реална и базирана на справедливи критерии възможност за кариерно развитие и израстване; за прозрачност и обективност при провежданите процедури за избор на административни ръководители.

С оглед постигане на реални и видими резултати в противодействието на престъпността, от ключово значение е и наличието на адекватна и модерна нормативна рамка. В своята концепция г-н Гешев е акцентирал на належащата нужда от усъвършенстване на материалното и процесуално законодателство, която необходимост е осъзната и споделена от всички работещи в сферата на разследването и наказателното правораздаване професионалисти.

Безспорно достойнство в концепцията на г-н Гешев и в публичните му изяви е изразеното от него последователно виждане, че бъдещият главен прокурор трябва да стъпи на солидната основа и да надгради над постиженията на своите предшественици, като със своя труд, усилия и умения спомогне за възходящото развитие на Прокуратура на Република България и утвърждаването на нейния авторитет.

Съзнаваме, че като магистрати, ние до голяма степен сме длъжници на българските граждани. Трябва веднъж завинаги да спечелим двете най- важни битки- в борбата с т-н. “битова“ престъпност и в борбата с престъпността по високите етажи на властта. Тези два проблема са своеобразен бич за съвременното българското общество и понякога оставят у обикновените хора горчивото чувство за липса на справедливост. Ето защо на всички нас е необходим не просто главен прокурор, който формално отговаря на законовите критерии за заемане на длъжността, а човек който притежава куража и непримиримостта да води и спечели тези битки. Вярваме, че именно г-н Иван Гешев е този човек и професионалист, който на практика е демонстрирал и доказал, че притежава волята, смелостта и необходимите качества да воюва за каузата на законността и справедливостта, като неотклонно защитава правата и интересите на българските граждани, общество и държава.

В настоящата динамична и сложна международна и вътрешна обстановка, в съвременния развиващ се с главоломна скорост във всички сфери /икономическа, научно- техническа, дигитална, социална, културна и т.н./ свят, Прокуратура на Република България не може да остане изолирана, капсулирана и закостеняла структура. За да изпълнява своите конституционни и законови функции, Прокуратурата трябва непрекъснато да се развива и модернизира, като бъде едновременно проактивна в борбата с престъпността във всичките ѝ уродливи форми и в същото време да остане стабилна и разумно „консервативна“. В цялата си досегашна дейност кандидатът за заемане на длъжността главен прокурор г-н Иван Гешев е доказал, че е изразител и радетел именно на идеята за утвърждаване на Прокуратурата на Република България като модерна, гъвкава и ефективна структура. Считаме, че г-н Гешев притежава стратегическото мислене и качествата да бъде „визионер“, като ръководи Прокуратурата на Република България в този решаващ за развитието на страната и обществото ни етап.

На база на цялостната кариера и безспорните лични и професионални качества на г-н Иван Гешев, на база на изготвената от него концепция, на база на мненията на колегите прокурори, следователи и служители, на база на подкрепата от служителите от останалите държавни органи в сферата на противодействието и борбата с престъпността, на база на гражданската и обществената подкрепа, сме твърдо убедени, че именно г-н Иван Стоименов Гешев е правилният и разумен избор, като ще бъде достоен и успешен главен прокурор на Република България.

Този кредит на доверие безспорно е израз на големия авторитет и високите качества на кандидата, но в същото време представлява и огромна отговорност и очертава очакванията на всички български граждани за бъдещо възходящо и позитивно развитие. Убедени сме, че г-н Иван Гешев ще бъде не главен прокурор на напразните обещания и празното говорене, а главния прокурор на решителните действия и постигнатите конкретни и реални резултати.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. mediaman
  #30

  Срам за тези прокуститутки. Това е поредното доказателство за еднополовата ни държава - половината от населението са жени, останалата половина откровени п...ки. Не ви ли е срам бе, ибр.икчии нещастни. За една заплата си плюете в сурата!

 2. Bлaдo
  #29

  и тая "подкрепа" си е ачик порно с татуирани пернишки орки на стълбите на Съдебната палата...

 3. Данаил Лазаров
  #28

  Айде, нека целия свят да види как се "избира" нов Главен прокурор в България, чрез "протест" с мутри и престъпници! https://www.liveleak.com/view?t=uR1C_1568459572

 4. PETER
  #27
  Отговор на коментар #4

  Подобно единодушие показва още до каква степен мафията е проникнала в държавните институции (>90%). Другият важен извод е, че Прокуратурата заема ключова роля сред държавните институции в системата на контрол над държавата, защото тя е по конституция тотално централизирана от Сталински тип, с дълъг мандат на главния прокурор (7 г.) и относително независима от изпълнителната власт и парламента, които са с мандат 4г. Така че, ако тия подкупни баламурници начело с Главния--дето единодушно подкрепят

 5. [email protected]
  #26
  Отговор на коментар #22

  Е няма нужда да ми доказваш,че си комуняга.Започне ли някой тука,да ми разправя че някой бил фашист,то автоматично си признава че е дърт,мазен комуняга,правещ се на демократ.

 6. joro
  #25

  А чайка подпсА ли се?(маме//нцето ви енич//арско...!)

 7. Панайот
  #24
  Отговор на коментар #20

  Кога е това "на времето" дето някакви си били крали? Герб управлява вече 10 години, а през другото време бсп, дпс и ндсв! А резултатите са трагични - геноцид срещу българския народ! Къде са тия "автентични" за които говориш?

 8. Панайот
  #23

  Разделението на властите е основа на демократическата държава! Неистовата подкрепа за Гешев от управляващите в момента герб, вмро и дпс и тяхните глашатаи в социалните и новинарски медии - тип Светльо е реален пример, че системата не работи и това разделение на властите фактически не съществува! Именно по този начин национал социалистите на Хитлер са узурпирали властта в Германия на времето! Последствията всички ги знаем и преживяваме дори и в момента. Герб се самокомпроментира и ще доведе бсп и дпс(винаги) на власт, като им осигури пълен авторитарен държавен апарат!

 9. Панайот
  #22
  Отговор на коментар #20

  Фашист! Кого се опитваш да плашиш? При цялата тази корупция и шуробаджанащина ти за "неудобните медии" ли се сети? Тази агресия и опити за насаждане на страх ще ви изядат главите Светльо! Никой който се е изправял срещу българският народ не е прокопсал и просъществувал дълго. Който сее ветрове, жъне бури!

 10. Панайот
  #21

  Нека си припомним един от бисерите на този ненадминат професионалист и "визионер": "Ако бяхме я преместили някъде, тя пак ще твърди, че някой й ги е сложил тези пари. В колата има кашон на задната седалка. Ако бяхме я отстранили да не присъства - каквато възможност имахме, пак щяхте да ни обвините в пиар акция, а ние се борим за правата на хората! Пак щяха да кажат, че те са много добри, че има конспирация и щеше да се намеси Световният еврейски конгрес..."

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.