"Атака" осуети промени в антидискриминационния закон

Павел Шопов. Сн. БГНЕС

Заради реакцията на "Атака" и предизвиканите разправии в парламента депутатите не успяха да приемат окончателно промените в Закона за защита от дискриминация и той бе замразен.

В законопроекта са посочени признаците, по които не се допуска дискриминация и всяка проява на неравнопоставеност, включително по признака пол. Предлага се нова разпоредба, според която признакът пол включва и случаите на смяна на пола.

Зам.-председателят на парламентарната група на "Атака" Павел Шопов заяви, че се създава прецедент, наложен отвън - "евроатлантическите ценности са да бъдем двойни, може би, тройни, лесбийки, педерасти".

"Малко по-малко обида за някой, който си сменил пола. И ние се занимаваме в залата с този грандиозен проблем, защото такава била директивата. От Брюксел, от там ни нареждат по телефона, също като "Ало, Ало, Москва, слушаме", и то в българското общество, което е силно консервативно", каза Шопов.

Съпартиеца му Адриан Асенов допълни, че с предлаганите промени се отварят врати за "масови гей бракове, осиновяване на деца от обратни хора, за неща, които застрашават устоите на българската държава".

Депутатите отхвърлиха заглавието на Закона, което бе адмирирано от депутатите на Волен Сидеров.

"От името на парламентарната група на "Атака", благодаря на всички, които гласуваха "против". Вие имате висок морал. Колеги от ДПС, когато става дума за морал, ние сме заедно", обяви емоционално Станислав Станилов.

След като не можаха да приемат заглавието на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от дискриминация, депутатите не продължиха с текстовете и прекратиха обсъждането.

Промените, внесени от правителството, целят да се хармонизира българското законодателство с европейска директива за равните възможности и равното третиране на мъжете и жените в областта на заетостта и професиите по отношение на гарантирането на защитата срещу дискриминация.

По-рано в петък беше публикуван доклад на Държавния департамент на САЩ, в който България е критикувана именно за дискриминация срещу етнически и полови малцинства.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?