Атанас Чобанов от "Биволъ": Опитват се да ни пришият към делото, за да ни шпионират

Атанас Чобанов

Главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов отрече да има връзка с фирмата за киберсигурност "ТАД Груп". От няколко дни прокуратурата упорито се опитва да свърже разследващия сайт с компанията, чиито служители са заподозрени в хакването на Националната агенция по приходите.

"Извън публикациите на медиите, нищо не знам. След като започна това разследване и публикациите в медиите, тогава научих, че има такава група. Нямаме комуникация с Кристиян Бойков (хакера на "Тад груп") и какъв беше там... Иван Тодоров (собственикът на фирмата). Смятам, че прокуратурата се опитва да пришие "Биволъ" към някакво дело, по което могат да поискат със специални разузнавателни средства и с други методи да разберат по какви теми ние работим. ... Има целенасочено действие на прокуратурата, с което тя иска да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни", каза Атанас Чобанов пред БНР.

В четвъртък Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на територията на Франция, за да привика за разпит Чобанов. Той обясни, че в момента е на почивка в европейска страна и заяви, че ще съдейства на френските власти, когато те се свържат с него. Чобанов даде за пример как "Биволъ" съдейства на институциите, когато има данни за пробиви в сигурността.

"Преди около две седмици получихме от анонимен чат информация, че сайтът на Комисията за защита на личните данни е пробит. Обърнахме се към тях, към Националния център за реакция при инциденти в киберсигурността. Те затвориха пробойната и даже публикуваха благодарствен адрес. Направихме проверки - на 14 хиляди души данните бяха неправомерно достъпни. Това е анонимен източник, за който аз не знам кой е", обясни Чобанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България