Атанасов: Няма решение РБ да напусне кабинета, ако не бъдат приети промените в конституцията

АБВ предлагат такива изменения в основния закон, че главният прокурор да запази тоталната си власт

Атанасов: Няма решение РБ да напусне кабинета, ако не бъдат приети промените в конституцията

Няма решение на политическич съвет на РБ да напусне управлението ако промените в конституцията не бъдат приети.  Това обясни във вторник пред бТВ депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов. Той също така не каза дали ДСБ ще предложи смяна на правосъдния министър Христо Иванов, само намекна, че това ще зависи от гласуването утре на промените в конституцията. Атанасов заяви, че той лично дава висока оценка на работата на Иванов и смята, че той е ”хванал бика за рогата”.

"Това не е въпрос на лична позиция, днес има две заседания - на политическото ръководство на Реформаторския блок и следобед има заседание на парламентарната група. В тези два формата трябва да вземем решение по различните версии по развитието за конституцията, каква политическа позиция ще вземем, така че аз не искам да предричам нищо, това са решения, които ще бъдат взети от колективните органи", каза депутатът.

Преди дни Атанасов обаче изказа друга позиция. "Христо Иванов ще е министър до тогава, докато представителите на ДСБ са във властта. Ние сме комплект. Не може да бъде изваден Христо Иванов от правителството, въпреки волята на ДСБ - в това сме категорични", заяви той в петък пред БНР.

Пред бТВ Атанасов коментира още, че АБВ не искат промяна в статуквото, защото старата ос Първанов – Доган още работи. Първанов два пъти е бил избиран с гласовете на ДПС и сега защитава статуквото, което е градил”.

По думите му АБВ е против най-радикалните промени в основния закон и предлага така да се избират колегиите във Висшия съдебен съвет (ВСС), че главният прокурор да запази тоталната си власт.

Той уточни, че за него няма знак на равенство между ДПС и “сарайско-библиотекарската групировка” и по негово мнение настоящият лидер на ДПС Лютви Местан може да се еманципира от бившия лидер Ахмед Доган, ако иска.

Атанасов припомни, че ДСБ предлага да се въведе длъжността зам.-главен прокурор, който да е независим от главния прокурор и да може да го разследва.

Според него записите, станали известни като „Яневагейт“, не излизат случайно сега и това също е свързано с промените в конституцията. На публикациите, че с тези разговори ДСБ иска да свали от власт премиера Бойко Борисов, Атанасов отговори с въпрос:  “Какъв интерес имаме ние, които сме част от властта, да клатим държавата”.

Депутатът смята обаче, че разговорите повдигат важна тема – няма кой да разследва главния прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България