Атина и Анкара се договорили да положат усилия за намаляване на напрежението

Атина и Анкара се договорили да положат усилия за намаляване на напрежението

Атина и Анкара са се договорили да положат усилия за намаляване на напрежението в пограничните райони на Егейско море. Това съобщи премиерът на Гърция Алексис Ципрас след среща снощи с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на съмита на НАТО в Брюксел, предаде ТАСС.


"Обърнах внимание на турския президент на увеличаването на случаите на турски нарушения на гръцкото въздушно пространство над Егейско море. В края на краищата ние се съгласихме да поставим акцент върху нашите усилия за намаляване на напрежението", каза Ципрас след края на двучасовите разговори, които той определи като "трудни".


По време на тях Ципрас е повдигнал и въпроса за задържаните в Турция през март двама гръцки военни, които се оказаха на турска територия. Те бяха обвинени в опит за шпионаж и се намират в затвор в турския град Одрин. Ердоган пък споменал за осемте турски офицери, които избягаха с военен хеликоптер в Гърция на 16 юли 2016 г. след опита за държавен преврат в Турция. Гръцките съдебни инстанции отказаха да предадат военните на Анкара, защото сметнаха, че в родината им делото срещу тях няма да е справедливо и че там ги грозят тормоз и смърт.


Относно ситуацията в региона на Егейско море Ципрас каза, че е представил на Ердоган данни за "засилени турски провокации и нарушения". "Договорихме се да положим основа за намаляване на турските нарушения в Егейско море", добави Ципрас.


По данни на гръцкото министерство на отбраната през 2017 г. турски самолети около 1,5 хиляди пъти са нарушили гръцкото въздушно пространство над Егейско море.


Ципрас и Ердоган са обсъдили и кипърския въпрос и гръцкият премиер е подчертал важността от продължаване на преговорите под егидата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. По думите му е била постигната договорка за контакти между министрите на външните работи на двете страни по тази тема.

Споделяне

Още от Свят