Атина: През август 2008 г. стартира строежът на Бургас – Александруполис

Процедурите по проекта за петролопровода Бургас - Александруполис ще приключат до шест-осем месеца, а през август 2008 г. ще бъдат положени и основите на тръбата. Това е заявил гръцкият министър на развитието Христос Фолиас, цитиран от местните електронни медии в четвъртък, предаде БТА.

По-рано през месеца България, Гърция и Русия подписаха на експертно ниво в Москва споразумение за създаване на международна проектна компания за строителството на петролопровода Бургас – Александруполис.

Според вестник "Елефтеротипия" централата на компанията ще бъде открита в Ротердам, Холандия, през първата десетдневка на януари, а трите страни са се договорили да предприемат действия в четири основни направления:

- приключване на преговорите с банките за финансиране на част от инвестицията на стойност между 900 млн. и 1 млрд. евро;

- сключване на договори с българската и гръцката държава във връзка с транспортните такси, които се изчисляват на около един долар на тон за всяка държава;

- обявяване на международен търг за възлагане на строителните работи;

- осигуряване на необходимите екологични разрешителни за инсталиране на съоръженията в България и Гърция.

Основните съоръжения на петролопровода на гръцка територия ще се намират западно от пристанището в Александруполис в район, който се намира встрани от града, като се предвижда разтоварването на танкерите да се извършва на разстояние около две мили от брега на изградени за целта буйове, пише още в. "Елефтеротипия".

Споразумението за създаване на международна проекта компания стана реалност след 14 години преговори, като то съвпадна с визитата на гръцкия премиер Костас Караманлис в Москва по-рано този месец. Очаква се и подписи под споразумението за петролопровода да бъдат сложени в София по време на посещението на руския президент Владимир Путин.

Тръбата за пренос на петрол е с дължина 285 километра и с начална мощност до 35 милиона тона петрол. По нея се предвижда да се транспортира петрол, заобикаляйки претоварения и опасен за морските съдове Босфорски пролив. Петролопроводът ще тръгне от Бургас и ще стигне до гръцкото пристанище на Егейско море Александруполис.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?