"Аурубис" ще използва пречистена дъждовна вода за производството си в Пирдоп

Лукарски и ръководствотро на "Аурубис" провериха качеството на водата в пречиствателната станция.

Нова станция за пречистване на дъждовно-дренажни води, част от които ще се връщат обратно в производството и така ще се намали консумацията на свежи води, откри във вторник компанията "Аурубис България" в предприятието си в Пирдоп. Лентата на съоръжението, в което са инвестирани 6.3 млн. евро, бе прерязана от министъра на икономиката Божидар Лукарски, германския посланик Детлеф Лингеман, зам-министъра на околната среда Красимир Живков и Франк Шнайдер, член на изпълнителния съвет на "Аурубис Груп" и Тим Курт, изпълнителен директор на "Аурубис България".

Лукарски отбеляза в приветственото си слово, че "Аурубис" е компания със сериозен принос, както за района на Средногороието. Фирмата е една от най-големите износители, като през последните десет години е инвестирала в предприятието за производство на мед над един милиард лева и е създала над 800 работни места, отбеляза министърът.

Той увери представителите на германската компания, че правителството е ангажирано с подобряването на бизнес средата в страната. "Ние ще работим усилено за изпълнението на

икономическите ни приоритети - опростяване и улесняване на административното обслужване, поддържане на благоприятен бизнес климат, насърчаване на инвестициите и иновациите и подобряване на достъпа да финансиране, каза Лукарски.

Той отбеляза още, че Министерството на икономиката ще се стреми към създаването на среда и регулация, която да подпомага всички инвеститори като "Аурубис“. Ще бъдат положени усилия чрез промени в правната рамка да се подобри и климата развитието на малкия и среден бизнес“, допълни Лукарски.

Този инвестиционен проект е част от целта на "Аурубис" да е едно от най-екологично чистите металургични предприятия в света, каза Франк Шнайдер.

Новата станция ще пречиства дъждовно-дренажните води от цялата промишлена територия на предприятието до постигане на ниво на чистота на водите до най-добрите налични практики разработени от Европейската комисия. Планира се част от пречистената вода да може да се използва отново в процеса, с което се намалява консумацията на свежа вода и допълнително се засилва ефектът на опазване на околната среда и ресурсите.

"С изграждането на новата пречиствателна станция заводът между Пирдоп и Златица се превръща в един от малкото у нас с три пречиствателни съоръжения – за производствени, битови и дъждовни води, с което компанията за пореден път засвидетелства ангажимента си към опазването на околната среда, наред с ежедневните мерки за предпазване на въздуха и почвите", каза шефът Тим Курт, изпълнителен директор на предприятието.

След приватизацията на завода за преработка на мед край Пирдоп през 1997 г. над 500 милиона евро са инвестирани в модернизация на процесите и подобряване на параметрите за влияние върху околната среда. С 95 на сто са намалени специфичните емисии на серен двуокис, прах и тежки метали от 2000 г. насам. През 2008 г. предприятието изгражда и система за третиране на газове, строи нова рафинерия същата година, а две години по-късно разширява флотационната си фабрика. В края на настоящата година предстои да бъде финализирана и инвестиционната програма "Аурубис България 2014“ за 44.2 млн. евро.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?