Австралия обмисля да премести посолството си от Тел Авив в Ерусалим

Премиерът на Австралия Скот Морисън

Австралия обмисля да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести посолството си от Тел Авив в Ерусалим, съобщи премиерът Скот Морисън, цитиран от Ройтерс.

Статутът на Ерусалим е една от най-сериозните пречки пред мира между Израел и палестинците, напомня Ройтерс. Израел смята за своя столица целия град, включително източната му част, която анексира след Близкоизточната война през 1967 г. Палестинците искат Източен Ерусалим да бъде столица на бъдещата им държава, която се надяват да създадат на окупирания Западен бряг и ивицата Газа и имат значителна международна подкрепа по този въпрос, напомня Ройтерс.

Миналия декември президентът Доналд Тръмп промени десетилетната политика на САЩ и призна Ерусалим за столица на Израел, с което разгневи палестинците и целия арабски свят, както и редица западни съюзници на САЩ.

Тогавашното правителство на Австралия с премиер Малкълм Търнбул твърдо отказа да последва примера му, но днес министър-председателят Скот Морисън заяви пред журналисти в парламента, че е "отворен за предложения" за официално признаване на Ерусалим за столица за държавата Израел и за преместване там на австралийското посолство.

Морисън предприема този неочакван ход няколко дни преди частични парламентарни избори в район в Сидни с голям брой избиратели от еврейски произход, където кандидатът на Либералната партия на премиера не е много популярна. Ако партията претърпи поражение на тези избори, тя ще загуби мнозинството си от един глас, което има сега в австралийския парламент, посочва АФП.

Говорител на опозиционната Лейбъристка партия обвини Морисън, че обявява намерението си да признае Ерусалим за столица на Израел, за да привлече допълнителни гласове на предстоящите избори.

Морисън стана министър-председател на Австралия миналия месец, след като консервативното крило в партията свали по-умерения Малкълм Търнбул от поста, напомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?