Австралия ще продължи да настоява за връщането на Джок Полфрийман

Джок Полфрийман

Австралийското правителство ще продължи с опитите да върне Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор в България, за да излежи присъдата в родината си, пише британският в. "Гардиън".

Външният министър на Австралия Боб Кар изрази разочарование от решението на главния прокурор на България, който отхвърли молбата на Канбера Джок Полфрийман да бъде прехвърлен в родината си, пише изданието. Кар заяви, че правителството му проучва дали може да обжалва решението на прокурора и увери, че Австралия ще продължи да оказва консулска помощ на Полфрийман и семейството му.

Австралиецът бе осъден през 2009 г. за убийството на 20-годишния български студент Андрей Монов и за раняването на друг мъж по време на пиянска свада в София, припомня "Гардиън".

Бащата на Полфрийман, Саймън, се е обърнал към премиера на Австралия Кевин Ръд с молба да се намеси лично по случая. По думите на бащата министър-председателят бил благоразположен към Джок и семейството му, още навремето, когато сегашният премиер беше външен министър.

Според бащата поведението на Джок в затвора е било "образцово" на фона на изключителните провокации, но които бил подложен. Бащата обвини българските власти, че са "своенравни" и "отмъстителни", пише "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от България