Австралийски вестници излязоха с почернени първи страници заради свободата на словото

Австралийски вестници излязоха с почернени първи страници заради свободата на словото

Водещи австралийски вестници излязоха с първи страници, на които някои от думите са задраскани. Така изданията демонстрират срещу склонността на правителството да пази тайни, която често се обяснява със съображения за националната сигурност, съобщи Асошиейтед прес.

Конкурентни медийни групи се обединиха в борба за свободата на печата през юни, след като полицията обискира дома на журналист в Сидни, в търсене на изтекли правителствени документи, послужили за основа на статии, неблагоприятни за управляващите.

Медиите в Австралия знаят, че пламне ли съседът, ти си следващ

Всички вестници в Австралия днес солидарно излизат със заличени първи страници. Бунтът срещу ограниченията обединява конкурентите. Защото, за разлика от тук, там е ясно, че като пламне оборът на съседа, на теб ще ти изгори къщата.

Това написа по повод протеста на австралийските медии в фейсбук профила си разследващия журналист Миролюба Бенатова, която през май беше принудена да напусне "Нова телевизия" заедно с Генка Шикерова.

"В Австралия държавата яко се е заела да контролира медиите. През пролетта полицията обискира редакции и домове на журналисти, извадили на показ неудобни факти за военните в Афганистан. Закони, ограничаващи достъпа до информация, мотивирани с грижа за националната сигурност, застрашават правото на журналистите да работят качествено, а публиката да научава важни неща. Страшно звучи", добави тя.

Днешните публикации задават на читателите въпроса: "Когато правителството крие истината от вас, какво прикрива?".

Според журналистите властите използват Закона за националната сигурност, за да прикрият информация от медиите. Правителството декларира, че подкрепя свободата на словото, но добави, че никой не е над закона.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?