Австрийската народна партия предлага "Европейско-турски съюз по интереси"

Планът ще бъде внесен в ЕС, не се предвижда отпадане на визите

Австрийската народна партия предлага "Европейско-турски съюз по интереси"

Европейско-турски съюз по интереси предлага Австрийската народна партия. Планът ще бъде внесен за обсъждане в Европейския съюз. Отпадане на визите с Турция не се предвижда, съобщава електронното издание на в. "Куриер".

Концепцията за отношенията между Австрия и Турция е разработена от ръководителя на Австрийската народна партияи вицеканцлер Райнхолд Митерленер и външния министър Себастиян Курц. Планът е продължение на линията на коалиционното правителство за прекратяване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз - позиция, изразена нееднократно и от австрийския канцлер Кристиан Керн, лидер на Австрийската социалдемократическа партия.

"В обозримо бъдеще Турция не е готова за членство в ЕС, но остава важен регионален и икономически партньор. Затова ние сме за партньорство, съответстващо на конкретните условия. Това е по-смислен и по-реалистичен вариант от поддържането на утопична перспектива за членство", казва Райнхолд Митерленер пред "Куриер".

Идеята на Австрийската народна партия е за създаване на "Европейско-турски съюз по интереси". Той трябва да включва обща политическа и икономическа програма, която предвижда сътрудничество в областта на сигурността, задълбочаване на взаимодействието в Митническия съюз, съобразяване с турските интереси в рамките на Споразумението за свободна търговия на ЕС, поддържане на "диалог за човешките и основните права."

В частта за турско-европейската икономическа общност се включва разширяване на Митническия съюз с определени непреработени селскостопански продукти, стомана и въглища.

Предвижда се гарантиране на свободи "с ограничения"- създаване на повече свободи за капиталов обмен, като бъде изключена възможността за свободно движение на хора и предотвратяване на бързото разширяване на сферата на свободния обмен на услуги, което би било свързано и с известно отваряне на трудовия пазар.

Съюзът в областта на сигурността между ЕС и Турция би включвал по-тясно сътрудничество в сферата на правосъдието и вътрешните работи и в борбата срещу тероризма. Идеята е да се включат турските институции и мрежи, без да се отваря Шенгенското пространство за свободен трансфер на хора от Турция.

Либерализирането на визовия режим остава обвързано с изпълнението на всички критерии.

Предложението предвижда и сътрудничество в областта на външната политика и политиката, гарантираща сигурността.

Концепцията е връчена на Австрийската социалдемократическа партия, коалиционен партньор на Австрийската народна партия, съобщава Митерленер.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?