Авторът на фалшивите бомбени заплахи е българин, живеещ в чужбина

Сн.БГНЕС
Български гражданин, живеещ в чужбина, е автор на сигналите за поставени взривни устройства, подадени в последните дни за НДК и летище София.
 
Само вчера в столицата са подадени три сигнала за поставени бомби. Два за НДК и един за Народното събрание, обясниха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). 
 
В рамките на разследването е станало ясно, че подател на сигналите е 45-годишен българин, който живее от доста време на територията на държава от Европейския съюз (ЕС). 
 
Към момента от СДВР не съобщават за самоличността на извършителя.
 
”За това лице е установено, че назад във времето е подало множество сигнали, освен до обекти на територията на България, и до различни европейски институции. Действаме с партньорските служби по установяване на неговото местонахождение и задържане”,  каза старши комисар Ивайло Иванов – директор на СДВР.  
 
Последният сигнал, който българинът, е подал за институция на територията на Европейския съюз, е за Европейската комисия.
 
Българските служби действат с колегите си в държавата, в която живее мъжът, за неговото намиране и задържане.
 
Иванов добави, че авторът се обажда на общодостъпни телефони в интернет.
 
В България има криминална регистрация за шофиране след употреба на алкохол.
 
Иванов добави, че за момента е неясна мотивацията му за обажданията и може да е психически неуравновесен. 
 
Според българското законодателство и Наказателния кодекс се предвижда лишаване от свобода за подобни сигнали, а глобата според закона за телефон 112 е между 10 000 и 20 000 лева.
Споделяне

Още по темата

Още от България