Авторът на скандалната идея за борса за геополитически прогнози подаде оставка

Вицеадмиралът в оставка Джон Пойндекстър, който е един от ръководителите на Управлението за перспективни научно-изследователски и конструкторски разработки в Пентагона, подаде оставка. Една от основните причини за нея е скандалната идея на отбранителното ведомство на САЩ за фючърсен пазар, на който да се търгува с прогнози за терористични атаки и политически убийства в Близкия изток, предаде ИТАР-ТАСС.

Джон Пойндекстър е бивш помощник на президента Роналд Рейгън по националната сигурност. В последните дни Пойндекстър се оказа в центъра на вниманието на американския печат заради силно оспорваната идея за създаване на т. н. "Пазар за политически анализи".

Регистрацията на инвеститорите трябваше да започне днес, а търговията - от октомври т. г., но на 30 юли Пентагонът се отказа от този план под натиска на Сената.

В понеделник /28 юли/ двама сенатори-демократи Рон Уайдън /Орегон/ и Байрън Дорган /Северна Дакота/ осъдиха идеята като "нелепа, гротескна, безполезна и невероятно глупава", и настояха проектът "Пазар за политически анализи" да бъде закрит още преди началото на регистрирането на инвеститорите.

Сенаторите определиха плана като спонсориран от държавата "хазарт с тероризма". Лидерът на демократите в Сената Томас Дашъл предупреди, че програмата на Пентагона е стимул за извършване на терористични актове и е просто погрешна.

Той препоръча на отбранителното ведомство да не харчи никакви пари, отделени за този план. Описанието на този "пазар", поместено в неговия уеб-сайт, напомня на компютъризирана борса. Инвеститорите трябваше да купуват и продават фючърсни контракти, представляващи серия прогнози за различни политически събития в Близкия Изток.

Притежателят на контракт, който се сбъдне, получава парите на инвеститорите, чиито прогнози не са се оправдали. Сред хипотетичните фючърсни контракти имаше такива, прогнозиращи вероятността за убийство на Ясер Арафат или свалянето на краля на Йордания Абдула Втори.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?