Азербайджан и Армения се обвиняват взаимно в нарушаване на поредното примирие

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев

Армения и Азербайджан си отправиха взаимни обвинения в нарушаване на ново примирие, чиято цел е слагане на край на военните действия за контрола върху Нагорни Карабах, предаде Франс прес. То бе договорено във Вашингтон от двете страни и трябваше да влезе в сила днес в 8 часа сутринта.

Но Министерство на външните работи на Азербайджан обвини арменските сили, че са бомбардирали град Тертер и съседни села, както и позиции на азербайджанските сили.

"Това показва още веднъж, че Армения подкрепя само на думи принципа за хуманитарно примирие. Всъщност те се крият зад примирието и опитват да се прегрупират и да заемат нови позиции", заяви Хикмет Гаджиев, съветник на президента Илхам Алиев.

Властите в Нагорни Карабах отхвърлиха тези твърдения, а Министерството на отбраната в Ереван обвини Баку в целенасочена дезинформация, предаде ДПА.

По думите на говорител на министерството, въоръжените сили на Азербайджан са подновили артилерийския обстрел 45 минути след като е влязъл в сила режимът на спиране на огъня.

Вчера заместник-държавният секретар на САЩ Стивън Бийгън е разговарял във Вашингтон с външните министри на двете страни - Зограб Мнацакян и Джейхун Байрамов. Те са потвърдили ангажимента на страните си към спазване на хуманитарното спиране на огъня, съгласувано в Москва на 10 октомври. В петък с двамата външни министри във Вашингтон поотделно разговаря държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви днес, че от началото на бойните действия в Нагорни Карабах под контрола на азербайджанската страна са минали над 100 населени места.

"Повече от 100 населени пункта - градове, села - бяха освободени от окупация. В освободените градове и села вече се вее знамето на Азербайджан", каза Алиев на съвещание с ръководството на министерство на отбраната. Той каза, че в тези населени места всичко е разрушени: жилищни и административни сгради, социални обекти, исторически и религиозни паметници. "Армения ще понесе отговорност за тези военни престъпления", заяви азербайджанският лидер.

Той посочи, че Армения редовно получава оръжие от чужбина и Баку има списък на това оръжие и данни за извършените полети, с които то се доставя. Армения е получавала и получава оръжие безплатно, подчерта Алиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят