Азиатска "експлозия" в световната търговия с оръжие

Азиатските сили изпреварват САЩ и до 2021 г. ще харчат най-много пари за отбрана, предизвиквайки истинска "експлозия" в световната оръжейна търговия, сочи изследване, цитирано от Ройтерс.

Световната оръжейна търговия се е увеличила с 30 процента до 73,5 милиарда долара между 2008 и 2012 г. въпреки икономическия спад. Това се дължи на растящия износ от Китай и търсенето от страни като Индия, а до 2020 г. увеличението ще е повече от двойно, съобщи консултантската компания от сферата на отбраната и сигурността Ай Ейч Ес Джейнс.

Разходите за отбрана се изместват на изток и в глобалната оръжейна търговия се засилва конкуренцията. Това е най-рязкото увеличение в търговията, което светът някога е виждал, заяви Пол Бъртън от Ай Ейч Ес Джейнс, чието проучване е изследвало 34 000 програми за покупки в сферата на отбраната.

САЩ имаха най-голям дял в разходите за отбрана през миналото десетилетие, но бюджетните съкращения във Вашингтон с оглед на изтеглянето от Афганистан означават, че на Америка ще се падат едва 30 процента към 2021 г. Така тя ще изостане от Азия, чийто дял ще е 31 процента.

Военните разходи в азиатско-тихоокеанския регион – включващ Китай, Индия и Индонезия - ще се увеличат с 35 процента до 501 млрд. долара през следващите осем години, сравнено със спад от 28 процента в разходите на САЩ до 472 млрд. долара за същия период, посочва Ай Ейч Ес Джейнс.

Според аналитика от компанията Гай Андерсън, големите западни производители нямат друг избор освен да изнасят или да свиват производството. По думите му това обаче може да е началото на края им. Възможностите на изток са нож с две остриета и подсилват тенденция, която застрашава американската доминация в отбраната, каза още Андерсън.

Япония, а също така Индия и Южна Корея, са сред страните, ухажвани от компании като "Локхийд Мартин", "Боинг" и БАЕ Систъмс, които искат да им продават изтребители и друго оборудване, за да компенсират орязаните разходи на западните пазари. Подобни сделки обаче все по-често са съпроводени от искания за инвестиции в отбранителната индустрия на купувачите.

Индия например преговаря с френската компания "Дасо авиасион" за поръчка на 126 бойни самолета на стойност 12 млрд. долара, но иска 50 процента от работата да се даде на индийски компании.

Китай се очаква да увеличи бюджета си за отбрана с 64 процента до 207 млрд. долара до 2021 г., а прогнозите за Индия и Индонезия са за увеличаване на разходите им съответно с 54 и 113 процента, сочи изследването.

Тези страни се стремят да създадат процъфтяващи отбранителни индустрии, способни да развиват съвременно оборудване като изтребители и самолетоносачи и след десетилетие може да придобият капацитета да изнасят продукция от световна класа, конкурирайки западната вследствие на готовността си да харчат, прогнозира също Ай Ейч Ес Джейнс.

Споделяне

Още от Свят