Бъчварова получи подкрепа от вътрешната комисия да извади услуги от МВР

Вицепремиерът бе изслушана на закрито заседание, за да няма интерпретации

Министър Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов и зам.-министър Красимир Ципов. Сн.: БГНЕС

Първото след избухването на полицейските протести изслушване на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова в ресорната парламентарна комисия стана при закрити врата, а изявленията след края му бяха максимално обрани, очевидно за да не подклаждат напрежението. Мнозинството в комисията е подкрепило предложението от МВР да бъдат извадени услугите, свързани с издаването на лични документи и регистрации на автомобили.

Такова предложение бе разработено от управляващите още преди избухването на безпрецедентния полицейски бунт миналата седмица, принудил правителството да се откаже от идеята за орязване на социалните придобивки на служителите в сектор "Сигурност".

Министър Бъчварова бе поканена заедно с главния секретар на МВР Георги Костов във вторник да отговори на всички въпроси на депутатите, свързани с актуалното финансово състояние на силовото ведомство и нагласата на служителите му.

Заседанието бе засекретено по предложение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който се мотивира с опасността, ако медиите останат в залата, да интерпретират грешно това, което чуят.

"Темите, които ще дискутираме, могат да бъдат грешно разбрани", каза той, след като Атанас Мерджанов от БСП поиска заседанието да бъде открито, тъй като засяга изключително важна за обществото тема.

В крайна сметка с подкрепата на депутатите от ГЕРБ и въздържалите се от гласуване представители на Реформаторския блок (РБ) надделяха доводите на Цветанов.

След заседанието последваха кратки изявления от председателя на комисията Атанас Атанасов (РБ) и министър Бъчварова, отказвайки да коментират детайли.

"Проведохме една изключително конструктивна среща с ръководството на МВР. Колегите народни представители имаха възможност да зададат всички въпроси, които ги интересуват. Освен всичко друго, от това, което чух, смятам, че ръководството на МВР има много прагматичен план за рационализиране на работата на министерството", лаконичен бе Атанасов.

По думите му на заседанието "почти не беше обсъждана темата с протеста, защото той вече е зад гърба ни, надявам се, че всеки си е взел поуките". Атанасов подчерта, че упрекът му в този случай е единствено към финансовия министър Владислав Горанов, който ще присъства на заседанието на комисията в сряда, когато ще се обсъжда проектобюджета за 2016 г.

"Когато някой заявява, че трябва да се направи реформа, това означава, че очакваният резултат е съответната система да повиши своята ефективност. Не може да очакваш повишаване на ефективността на дейността на системата на МВР, ако първото действие, което правиш, е да им вземеш определена част от придобивките", разкритикува депутатът действията на Горанов.

По повод предлаганото изваждане на административни услуги от системата на МВР в ново Държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги", Атанасов посочи единствено, че то ще генерира приходи.

"Има си предвиден механизъм от услугите, които ще представят. Досега таксите отиваха в републиканския бюджет, а сега ще отиват за бюджета на министерството", уточни той.

Според Красимир Янков от БСП обаче този план ще превърне МВР "в министерство на полицията", което ще провокира допълнителен хаос в системата. Той също не пожела да коментира подробности от предлаганите промени в Закона за МВР, повтаряйки, че управляващите нямат дългосрочна визия за реформа в силовия сектор.

Самата Бъчварова обясни, че се обмислят различни варианти как да бъдат обезщетени тези служители, които ще бъдат прехвърлени от МВР към новото държавно предприятие. При напускане не системата те също би трябвало да получат полагаемите се заплати накуп.

"Благодарих на народните представители, че не се изкушиха от възможността да политизират проблемите", каза в заключение министърът.

На въпрос дали смята, че след последните събития служителите на МВР ѝ имат доверие, Бъчварова отговори: "Попитайте тях, защото каквото и да кажа, няма да е честно по отношение на тяхното мнение. Мога да кажа, че с хората, с които работя и успявам да осъществя контакт, имаме взаимно доверие и то се вижда във взаимното ни разбиране за проблемите, които съществуват и пътя към реформите, включително и с представителите на синдикатите."

Споделяне

Още по темата

Още от България