Бъдещето на "Малайзия Еърлайнс" е под въпрос

Бъдещето на "Малайзия Еърлайнс" е под въпрос

Акциите на авиопревозвача "Малайзия Еърлайнс" паднаха с 11 процента на борсата в Малайзия, след като в четвъртък катастрофира неин Боинг в Украйна, пътувайки от Амстердам за Куала Лумпур, предаде ББС в петък.

 

Някои азиатски пазари също приключиха деня с понижени нива заради страховете, че катастрофата може да нагнети политическото напрежение между Запада,Украйна и Русия.

 

Това е вторият инцидент със самолет на авиопревозвача през тази година след изчезването на неин полет през март и вече започват да се повдигат въпросите как ще оцелее компанията.

 

Според анализатори, след случващата се за пръв път чиста случайност да стане жертва в рамките на няколко месеца на две катастрофи с толкова много жертви, "Малайзия Еърлайнс" сега се нуждае от силна подкрепа на правителството.

 

Компанията е на загуба от много години и нейната пазарна стойност само в последните девет месеца е намаляла с 40 на сто въ преки инвестираните над 1 млрд. долара в самолети през последните години. Поради тази причина анализи сочат, че основният акционер в авиопревозвача – държавната фирма Khazanah Nasional, смята да го продаде.

 

Инвестиционни брокери смятат, че ако компанията не получи солидно финансиране, няма да изкара до края на годината.

 

Според други обаче, дори и да се осигурят средствата, в дългосрочна перспектива не е я сигурно бъдещето на превозвача, тъй като последната трагедия с негов самолет ще удари имиджа му в Европа.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво правителство е добре да има сега?