Бъдещият руски премиер се завърна в страната

Михаил Фрадков, който вчера бе изненадващо предложен за министър - председател на Русия от президента Владимир Путин, се завърна днес в Москва и започна да съставя кабинет.

Той пристигна от Брюксел, където бе представител на Русия в Европейския съюз.

53- годишният бивш данъчен шеф, който е общо взето непознат, отказа да обяви приоритетите си. "Не съм готов да дискутирам в детайли", заяви той днес при пристигането си.

Кандидатурата на Фрадков трябва да бъде одобрена от руския парламент - но там поддръжниците на Путин контролират голямо мнозинство, поради което се очаква гласуването в петък да премине без проблеми, посочва Би Би Си.

Когато президентът обяви решението си вчера, той каза, че новият премиер трябва да е силен професионалист, човек на реда и с добър опит в държавните дела. Путин добави, че Фрадков отговаря на тези критерии.

Но повечето руски анализатори смятат, че посоченият от Путин премиер е тежък бюрократ с малко собствени идеи и затова ще бъде гумен печат на президентската воля.

"Когато хората чуха името му, започнаха да се питат един друг кой е той", пише в. Известия.

Путин уволни целия кабинет миналата седмица, за да смени досегашния премиер Михаил Касянов, смятан за последната фигура в Кремъл, свързана с предишния президент Борис Елцин, както и с руските олигарси.

Кандидатурата на Фрадков бе изненада дори за Единна Русия - "партията на властта", пише в. Новие известия. За последен път Фрадков бе посочен в рейтинга на 100-те водещи политици в Русия преди около година и оттогава хората го забравиха, посочва Независимая газета.

Представената фигура не е тъй неочаквана от гледна точка на един икономист, пише правителственият Росийская газета, който подчертава, че Фрадков е разностранен професионалист, безспорно компетентен, за да взема комплексни управленски решения. Той добре познава Запада, съвместно с който Русия предстои да решава въпросите за разширяването на ЕС и присъединяването на страната към Световната търговска организация , пише вестникът.

Според Росийская газета позицията на Русия в преговорите за СТО сега ще стане по-"неотстъпчива", но стремежът към максимална защита на интересите на страната вече ще бъде съчетан с натискането на "верните" копчета.

Източници на в. Известия в Брюксел твърдят, че Фрадков е постигнал добро разбирателство и добри лични отношения с ключови лица от европейската политика, сред които Романо Проди, Хавиер Солана и неколцина еврокомисари от най-близките до руската тематика.

Търсен бе човек извън Русия, без свой апарат в Русия, без свое влияние и без своя интрига - и такъв бе намерен. Фрадков няма да претендира за самостоятелна роля и ще съдейства за баланса между интересите на различни групи в администрацията на президента, коментира в. Новие известия.

"По-добре пълна нула, отколкото отрицателна величина" - цитира Московский комсомолец коментар на бивш високопоставен служител в руското правителство. Вестникът търси обяснение за издигането на чиновник, чието име е неизвестно на 90 процента от населението, и го намира в "намеците" на Путин, че е време да се приключи с наследството на Елцин в руската политика. Според изданието Михаил Фрадков е самата противоположност на един "типичен сановник от елциновата епоха".

Ако говорим сериозно, за длъжността министър-председател е предложен класически чиновник от старата съветска школа, който според биографията му цял живот е сътрудничил със силовите структури, пише Московский комсомолец. Всичко това взето заедно може да означава само едно - Русия изобщо няма вече нужда от премиер и кабинетът вече ще бъде управляван пряко лично от президента.

Явно той самият е единствен член на екипа си, с който възнамерява да прави оповестения пробив. Всъщност става дума за уникален експеримент - дали човек, който притежава абсолютни пълномощия, може да управлява самостоятелно една толкова огромна страна, пише вестникът. каре

Михаил Фрадков е предложил заместник - председателя на Държавната дума Александър Жуков да бъде назначен за пръв вицепремиер, предаде РИА Новости, като след консултациите на Фрадков с лидерите на парламентарните фракции. В новото правителство се очаква да останат министрите на извънредните ситуации Сергей Шойгу и на селското стопанство Алексей Гордеев.

Споделяне

Още от Свят