Багери събарят ромско гето във Враца

При засилено полицейско присъствие в четвъртък започна събарянето на 11 опасни бараки на улица "Райна Княгиня" във Враца, в които от десетилетия живеят роми.

Бараките са общинска собственост и са построени като временни жилища за пострадалите от наводнението през 1966 г. в града. За сградите отдавна има предписание да бъдат премахнати, защото не отговарят на нормите за безопасност и хигиена, обясни повода за предприетите действия заместник-кметът по социалните въпроси на общината Светозар Луканов, цитиран от БТА.

 

Той допълни, че в съседство с бараките се намира вододайна зона, а обитателите допълнително замърсяват района с незаконно построени отходни ями и обори за домашни животни. Проверки са установили и няколко незаконни сметища в близост до водния резервоар.

 

Друга причина за премахване на ромското гето от улицата са натрупаните задължения за наеми, вода и ток, допълни заместник-кметът. По думите му само за наем дълговете са близо

18 000 лева за пет години, а за ток и вода общината като собственик на сградите плаща също по няколко хиляди лева всеки месец. Установено е и незаконно прикачване към електропреносната мрежа от жители на гетото. Само през последната година срещу ромите в махалата са постъпили над 30 жалби от живущите в съседните блокове

 

Светозар Луканов не успя да каже колко души живеят в бараките, но уточни, че писма за временно настаняване отпреди 10-15 години имат 11 семейства. Според него в момента в бараките живеят поне четири поколения от тези семейства. С годините в една барака броят на живущите е нараснал до 40. Луканов увери, че за редовните наематели са подсигурени общински жилища – в бившите виетнамски общежития.

 

Около бараките са се събрали около 100 души на различна възраст, някои от които доброволно събарят струпаните наоколо пристройки, съобщи БТА. Луканов допълни, че титулярите на писмата за временно настаняване вече са получили заповеди за жилища в общежитие, което също е общинска собственост.

 

Премахването на дървените бараки от работници на общинското дружество "Благоустройство и комунално строителство" ще продължи до края на седмицата. Работата ще бъде осигурявана от полицейски екипи, посочи Светозар Луканов.

Споделяне

Още от България