Баку призова ЕС да купува директно туркменски газ

Баку призова ЕС да купува директно туркменски газ

Азербайджан призова страните от ЕС да купуват газ от Туркменистан, независимо от взетото по-рано решение за прекратяване на търговските отношения с тази страна заради нарушаване на човешките права, съобщи Ройтерс. Агенцията цитира изявление на заместник-външния министър на Азербайджан Араз Азимов.

Той каза, че покупката на газ директно от Туркменистан, а не чрез Русия, ще подпомогне да се засили енергийната сигурност на Евросъюза.

“Европейските страни са поканени да сключат пакт и да влязат в сътрудничество с Туркменистан. В резултат на това, по мое мнение, може да се говори за възникване на нова група интереси”, каза Азимов пред журналисти след приключилата среща с представителите на ЕС. Той отбеляза, че ако природният газ се закупува директно, от това ще спечели “не само Туркменистан, но и Европа, тъй като ще получи допълнителен източник на енергия”.

Според азербайджанския дипломат ЕС може да се снабдява с туркменски газ по Транскаспийския тръбопровод (преминаващ през Азербайджан, Грузия и Турция), който влиза в експлоатация от 2008 г.

Разговорите в ЕС за неприемливата зависимост от руски енергоресурси се активизира след руско-беларуската петролна криза в началото на 2007 г. Тогава много европейски политици изразиха тревога, а председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу определи като “недопустимо” прекъсването от Русия на подаването на нефт през Беларус за Европа и заяви, че тези действия поставят въпроса за надеждността на руските доставки.

Барозу каза още, че подобни действия от страна на Русия засилват необходимостта 27-те страни членки на ЕС “активно да развиват обща външна енергийна политика и да бъдат единни по отношение на трети страни”.

Същевременно по думите на директора на Международния институт за хуманитарно – политически изследвания Вячеслав Игрунов, наличието на алтернативни доставки на енергийни ресурси представлява национален интерес за Украйна, независимо кой е на власт в Киев.

Затова готовността на Украйна да участва в строителството на газопровода Набуко е напълно оправдана, това е в сферата на нейните интереси. Подобно сътрудничество обаче с Беларус е малко вероятно, отбеляза той.

През лятото на 2006 г. ЕС подкрепи проекта за транскаспийската тръба, която трябва да свързва Евросъюза със Средна Азия. Необходимите документи бяха подписани в Лондон от еврокомисаря по енергетика Андрис Пиебалгс и министрите на пет страни през чиято територия ще преминава западната част на новия газопровод  - Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия.

Както каза Пиебалгс Евросъюзът ще подкрепя проекта Набуко не само политически, а и технически. Очаква се ЕС да стане основен спонсор на тази магистрала с дължина повече от 3 хиляди километра. Проектът се оценява на почти 6 млрд. долара. Първият газ по този газопровод се очаква да потече през 2012 г. от Туркмения, Казахстан, Азербайджан и Русия.

Общата стойност на строителството на газопровода е 5,8 млрд. долара. Проектът се изпълнява от консорциум между страните, през които ще минава газопроводът - австрийската компания OMV, унгарската Мол, румънската Трансгаз, българската Булгаргаз и турската Боташ.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?