Българи и румънци са най-честите жертви на трафик на хора

Българи и румънци са най-честите жертви на трафик на хора . Това сочат данни на Евростат за периода 2008-2010 година, представени от Европейската комисия в петък. 

Броят на възможните жертви на трафик от нашата страна постоянно нараства, като през 2008 г. се отчитат 250 такива случая, през 2009 г. - 346, а през 2010 г. - 432, като около 10 на сто от тях са малолетни. Основно жертвите са жени, заставени да се трудят принудително, или да продават децата си.

 

Най-често заподозрените за трафик на хора са от България, Румъния, Германия и Франция. 45 процента от трафикантите са европейци, а останалите произхождат от държави извън ЕС (основно от Азия и Африка). 

 

При представянето на данните еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом коментира, цитирана от БТА, че трафикът на хора е съвременна проява на робство. Само девет държави от ЕС са приложили напълно директивата за борба с това явление, четири са на път да го направят. Европейските норми да бъдат въведени бързо, призова еврокомисарят. 

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?