Българин е сред заподозрени трафиканти на оръжие за Либия

Трафик на оръжие за Либия е разбит от италианските полицейски служби, като сред заподозрените организатори е и български гражданин, съобщи в сряда радио Дойче Веле, като се позова на италианските медиите.

Разследването на италианските карабинери в град Терни все още е в ход, но от обявената до момента информация стана ясно, че 16 италиански граждани са арестувани в опит да продадат нелегално оръжие на Либия, обясни кореспондент на радиото в Рим.

Арестуваните били в контакт с китайски производител на оръжие, което искали да продадат на либийското министерство на отбраната. Според карабинерите, цитирани от италианската агенция АНСА и “Кронос”, между посредниците има и един българин, чието име засега не се съобщава.

Сделката на стойност 65 млн. евро била за 500 хиляди автомати “Калашников” и 10 милиона муниции. Българинът участвал в дял за 105 хиляди калашници руско производство. Групата се стремяла да продаде още 105 хиляди руски картечници на иракски посредник.

Разследването на трафика започна преди три години. Според АНСА то е започнало по друг повод - с конфискуването на 11,5 кг хашиш, намерени в колата на един италианец. Чрез него властите стигнали до други участници в наркомрежата. Пак карабинерите, но в Монца, заловиха във вторник 60 кг кокаин и хероин, превозвани от български гражданин, който е арестуван, съобщи още Дойче Веле.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?