Българин е станал свидетел на атаката срещу парламента в Отава

Българин е станал свидетел на атаката срещу парламента в Отава

Британският вестник "Индипендънт" публикува репортаж за драматичните събития в канадската столица Отава, в който главен герой е българският емигрант там Ивайло Стоянов.

От близо 30 г. той продава хотдог в павилиончето си само на метри от сградата на парламента, станала обект на въоръжена атака на местен ислямист преди два дни.

Стоянов не скрива потреса си от видяното и преживяното. През тези 30 години той е видял петима премиери на Канада да се сменят, като е сервирал обяд поне на един от тях. Напуснах България през 1980 г и се установих в Канада заради репутацията ѝ на сигурна и демократична страна, казва той.

Но в сряда сутринта така и не успял да разтвори шатрата на павилиона си на обичайното ѝ място. Полицията отцепила целия район, докато въоръженият ислямист върлувал из района. Канада отдавна се славеше като сигурно място, където можеш дори да не заключваш вратата си, но отсега изглежда броят на ключалките ще нарасне, пише авторът.

"Това бе голяма изненада за хората. То е известно предупреждение да обърнем внимание какво става другаде по света", казва Стоянов.

По-нататък репортажът, преразказан от БТА, описва разигралата се драма, в която нападателят убива 24-годишен почетен гвардеец на пост пред националния военен мемориал, след което нахлува в сградата на парламента. Там започва страховита престрелка по коридорите, преди 32-годишният ислямист единак да бъда застрелян току на метри пред една от залите, в която заседават канадски депутати.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?