Българите свиват разходите за коледни подаръци

Българите свиват разходите за коледни подаръци

Българите смятат да намалят през тази година броя на коледните подаръци за близки и приятели, както и да похарчат по-малко пари за дарове под елхата, сочи проучване на сайта за сравнение на цени и онлайн търговия – Pazaruvaj.com, което показва какви са най-търсените стоки по празниците, откъде потребителите получават информация за магазини, асортименти и цени, как ще пазаруват и колко пари смятат да похарчат.

Ако в края на 2011 г. българите са били готови да купят коледни подаръци на 6-7 души, сега бройката е намаляла с един. Средно планираните разходи тази година са 250 лв., което с 4 процента по-малко от преди година. Най-много потребители – 33% от отговорилите на електронната анкета, са готови да отделят от 100 до 200 лева. Това означава, че покупките на човек ще са от 18 до 36 лева, като сред най-предпочитаните стоки са посочени дрехи, електроника, козметика и детски видео игри.

От запитаните само 5 на сто имат нагласа да похарчат от 500 до 1000 лева за подарък, а над тази сума – други 2%. Намалява наполовина броят на хората, които са заявили, че ще теглят кредити за покупка на коледни подаръци. Само 3 процента сега ще предприемат тази стъпка, останалите ще разчитат на наличните си средства.

Все повече хора са готови и да пазаруват онлайн. Сега 10 на сто по-малко българи са готови да обикалят по магазините, а процентът на планиращите покупка по електронен път спрямо 2011 г. се е увеличил с рекордните 32%. Промяната в нагласите се дължи основно на: избягването на опашки по празниците, богатия избор на стоки в Интернет, както и по-ниските цени при онлайн покупка спрямо традиционните магазини, сочи проучването на сайта. Според него потребителите в мрежата тази година търсят повече домашна техника и мобилни телефони, отколкото часовници и бижутерия. Отделно мъжете се насочват главно към електрониката, докато жените предпочитат дрехите и детските видео игри.

Като цяло анкетираните в сайта декларират, че при избора на подарък за Коледа и Нова година се ръководят от конкретните нужди на техните роднини, приятели и познати. Въпреки че за 67% от потребителите качеството продължава да има определящо значение, 10 на сто повече българи са заявили, че за тях най-важна сега е цената на съответния подарък.

Споделяне

Още от България