Българо-саудитска компания за инвестиции е пред регистрация в София

Българо-саудитска компания за инвестиции е пред регистрация в София

България и Саудитска Арабия са пред финализиране на регистрацията в София на смесената Българо-саудитска компания за развитие и инвестиции. Предстои провеждането на учредителното събрание на дружеството, съобщиха от земеделското министерство. Това е станало ясно след среща в Рияд на зам.- министъра на земеделието, храните и горите Янко Иванов и зам.-министъра на околната среда, водите и земеделието Манаур Хилал Алмушити.

Създаването на фирмата бе договорено през октомври 2018 г. между земеделския министър Румен Порожанов и Халед ал Абуди, директор на саудитската компания за инвестиции в земеделието и животновъдството "Салик" (Salic). През февруари 2019 г. българското правителство одобри предприятието, което ще има капитал от 784 хил. лв. Дяловете ще са равни, като агроминистерството ще осигури от собствения си бюджет 200 хил. евро.

При подписването на споразумението преди година като конкретен проект, който бъдещата инвестиционна компания ще реализира, бе посочено изграждане на завод за фураж край Шумен.Тогава стана ясно, че интересът за фирмата е свързан с вноса на българско агнешко месо, продукти от рози и преработка на зърно, маслодайни и фуражни култури и протеини.

По предварителни данни, през периода януари - юни 2019 г. експортът на селскостопански стоки за саудитския пазар се увеличава със 7% на годишна база. Най-голям принос за това има износът на шоколад и слънчоглед, посочват от Министерството на земеделието..

"Министерство на земеделието, храните и горите прави всичко възможно, за да насърчи българския износ на земеделски стоки за Кралство Саудитска Арабия“, заявил сега при визитата си в Рияд Янко Иванов, който е в Саудитска Арабия дза откриването на българския щанд на изложението "Сауди Агро Фууд 2019". Според Иванов се повишава интересът на българските производители към това изложение и тази година те са двойно повече – 15 фирми.

Саудитското земеделско изложение представя най-новите технологични постижения, машини и практики в областта на селското стопанство. Тази година се провежда 38-ото издание и на него участват повече от 380 изложители, представляващи 34 държави.

България участва за втори път с национален щанд в Международната изложба за хранителни продукти, съставки и технологии. Страната ни е представена от производители на млечни и месни продукти, пакетиран ориз, мед, замразени плодове и здравословни барчета.

Споделяне

Още от Бизнес