Българска зона за свободна търговия в Ирак стартира до два месеца

От 1 юни т.г. се очаква да започне функционирането на зоната за свободна търговия в Ирак, която се изгражда и ще се експлоатира от българската фирма "Братя Василеви" АД. До края на май ще продължат довършителните работи по изграждането на съоръженията в зоната.

Това бе съобщено днес от шефа на фирмата Васил Василев на конференция "Свободна зона в Ирак - перспективи пред българския бизнес" в столичния хотел "Хилтън".

Министърът на външните работи Соломон Паси, който откри конференцията, определи проекта като добро доказателство за предприемчивостта на българския бизнес. Той напомни, че договорът за зоната, сключен в средата на март с иракския Преходен управляващ съвет и с временната коалиционна власт, е първият концесионен договор от този тип.

Според договора, сключен на 14 март, фирмата "Братя Василеви" има право да изгради и да експлоатира в продължение на 10 години свободен търговски център на границата на Ирак с Йордания.

Той се намира на граничния пункт Требил, откъдето минава над 40% от вноса на Ирак. Васил Василев, цитиран от БТА, определи местоположението на зоната като стратегическо, защото Требил е една от най-спокойните точки в Ирак, незасегната от вълненията в страната, а с близостта си с Йордания дава относителна сигурност и спокойствие на търговците, които ще работят в нея.

В търговската зона ще бъдат изградени складове, в които ще се продават стоки от цял свят. Ще има и открита част, където ще се продават главно автомобили и камиони. В концесионния договор за зоната е записано, че тя може да се разширява при необходимост, за да отговори на потребностите на иракския пазар и на производителите.

В зоната ще има и част, където ще се складират продукти и съоръжения за големите многонационални компании в дейността им по договорите за възстановяване на Ирак.

Поканени са многонационални компании и банки, които да обслужват клиентите в зоната. От СО МАТ са готови да поемат транспорта на българските производители до Ирак, каза Васил Василев.

Зоната е първата реална възможност за български фирми да участват пряко във възстановяването и снабдяването на Ирак със стоки и услуги, каза Васил Василев. Той посочи, че в момента в Ирак се търсят предимно консумативи и хранителни стоки - захар, ориз, консерви, брашно, цигари, както и автомобили втора употреба и санитарен фаянс.

Българските компании и търговци, които ще работят в зоната, ще ползват 15 % отстъпка от наемната цена. Членовете на Съюза на работодателите, чийто председател е Василев, ще ползват 25 % отстъпка. Всички български компании ще ползват 50 % отстъпка за маркетинговото проучване.

Компанията Марш, която има представителство в България, е поела ангажимент българските компании, които работят в зоната, да получат застрахователно покритие, като по този начин се елиминират много от опасенията на бизнеса за навлизането му на иракския пазар.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?