Българска зона за свободна търговия в Ирак стартира до два месеца

От 1 юни т.г. се очаква да започне функционирането на зоната за свободна търговия в Ирак, която се изгражда и ще се експлоатира от българската фирма "Братя Василеви" АД. До края на май ще продължат довършителните работи по изграждането на съоръженията в зоната.

Това бе съобщено днес от шефа на фирмата Васил Василев на конференция "Свободна зона в Ирак - перспективи пред българския бизнес" в столичния хотел "Хилтън".

Министърът на външните работи Соломон Паси, който откри конференцията, определи проекта като добро доказателство за предприемчивостта на българския бизнес. Той напомни, че договорът за зоната, сключен в средата на март с иракския Преходен управляващ съвет и с временната коалиционна власт, е първият концесионен договор от този тип.

Според договора, сключен на 14 март, фирмата "Братя Василеви" има право да изгради и да експлоатира в продължение на 10 години свободен търговски център на границата на Ирак с Йордания.

Той се намира на граничния пункт Требил, откъдето минава над 40% от вноса на Ирак. Васил Василев, цитиран от БТА, определи местоположението на зоната като стратегическо, защото Требил е една от най-спокойните точки в Ирак, незасегната от вълненията в страната, а с близостта си с Йордания дава относителна сигурност и спокойствие на търговците, които ще работят в нея.

В търговската зона ще бъдат изградени складове, в които ще се продават стоки от цял свят. Ще има и открита част, където ще се продават главно автомобили и камиони. В концесионния договор за зоната е записано, че тя може да се разширява при необходимост, за да отговори на потребностите на иракския пазар и на производителите.

В зоната ще има и част, където ще се складират продукти и съоръжения за големите многонационални компании в дейността им по договорите за възстановяване на Ирак.

Поканени са многонационални компании и банки, които да обслужват клиентите в зоната. От СО МАТ са готови да поемат транспорта на българските производители до Ирак, каза Васил Василев.

Зоната е първата реална възможност за български фирми да участват пряко във възстановяването и снабдяването на Ирак със стоки и услуги, каза Васил Василев. Той посочи, че в момента в Ирак се търсят предимно консумативи и хранителни стоки - захар, ориз, консерви, брашно, цигари, както и автомобили втора употреба и санитарен фаянс.

Българските компании и търговци, които ще работят в зоната, ще ползват 15 % отстъпка от наемната цена. Членовете на Съюза на работодателите, чийто председател е Василев, ще ползват 25 % отстъпка. Всички български компании ще ползват 50 % отстъпка за маркетинговото проучване.

Компанията Марш, която има представителство в България, е поела ангажимент българските компании, които работят в зоната, да получат застрахователно покритие, като по този начин се елиминират много от опасенията на бизнеса за навлизането му на иракския пазар.

Споделяне

Още от Бизнес