Българската икономика е една от най-бързо растящите в Източна Европа

В днешната си емисия радио Би Би Си, "Лондон старт", съобщава, че в доклада на Икономическата комисия на ООН за Европа, който се публикува днес, растежът на българската икономика се определя като един от най-бързите в Източна Европа.

В доклада се отбелязва, че характерните за България напоследък финансова консолидация и макроикономическа стабилизация след финансовата криза от 1996-1997 година са допринесли страната да стане една от най-бързо развиващите се икономики в Източна Европа.

В резултат България изглежда добре подготвена да посрещне бюджетните критерии за участие в зоната на еврото, когато дойде времето за членство най-напред в Европейския съюз и след това в икономическия и валутен съюз, се посочва още в доклада.

Икономическа комисия на ООН за Европа, чиято централа се намира в Женева, и има 55 страни-членки, отбелязва в най-новия си икономически обзор, че планираният икономически растеж на България за 2003 година е 4.8 процента, докато през миналата година той е бил 4.2 на сто.

Това равнище е значително над средната прогноза за Източна Европа, която е 3.9 на сто. В доклада се изтъква още, че в периода 1998-2001 година средно бюджетният дефицит е спаднал до 0.5 на сто от брутния вътрешен продукт.

Това представлява съществено подобрение в сравнение с периода 1993-1996, когато равнището на дефицита е било 8.2 на сто от БВП. Подобна е и картината с държавния дълг на България. В пика на кризата през 1996 той е възлизал на внушителните 150 процента от БВП, докато през септември 2002 г. е спаднал до 59 на сто от брутния вътрешен продукт.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес