"Българската Коледа" събра над 2 млн. лева

Десетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", което се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев, е събрало до момента 2 045 763 лв., съобщи главният секретар на държавния глава - Екатерина Захариева. От сумата 1 077 139 лв. са били дарени по банков път, а 968 624 лв. - чрез есемеси до мобилните оператори.

 

Телефонните номера да даренията ще бъдат отворени до 31 януари, а банковата сметка на инициативата е открита целогодишно.

 

332 са постъпилите молби за подпомагане на болни деца, като 253 от тях са за рехабилитация, 58 са за скъпоструващи лекарства, шест - за лечение в чужбина, 15 - за

закупуване на медицински изделия и помощни средства.

 

Приоритет през тази година е рехабилитацията на деца с неврологични заболявания, продължава и подпомагането на децата, нуждаещи се от скъпоструващи лечения. Ще бъдат подпомогнати с купуване на апаратура болниците за рехабилитация в Котел, в Момин проход, в Банкя и "Света София" в столицата, университетските болници в Пловдив и в Плевен, Центърът за рехабилитация "Вяра, надежда и любов" в Бургас.

 

Според Захариева, годината е успешна за "Българската Коледа". По думите ѝ "от 2008 г. насам - откакто сме в криза, това е най-голямата сума, събрана от инициативата".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?