Български фирми представиха потенциала си пред иранския бизнес

Български фирми представиха потенциала си пред иранския бизнес

Българската държава е готова да подкрепи съвместни инициативи на български и ирански фирми и да развие адекватни механизми за директно разплащане и експортно застраховане на подобни проекти, заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на българо-ирански бизнес форум в Техеран в понеделник. Събитието е част от сесията на междуправителствената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която ще продължи до 9 март.

"България има потенциал и интерес за нарастване реализацията на продукти на фармацевтиката, химическата промишленост, машиностроителна и електротехническа продукция, продукти и услуги на информационните и комуникационните технологии, селскостопанска продукция, техника, транспорт, енергетика, екология, туризъм“, каза Петров, цитиран от Министерството на икономиката.

В бизнес форума участваха 66 български компании и над сто ирански.

Преди това Петров обсъди със зам.-министъра на промишлеността, мините и търговията и председател на Организацията за насърчаване на търговията на Иран Валиоллах Афхами възможностите за насърчаване на търговията между двете страни. Двамата се обединиха около становището, че сегашният стокообмен не отговаря на потенциала на двете държави и целта е той да достигне 1 млрд. долара.

Афхами посочи, че фирмите може да бъдат насърчавани да участват в панаири, а отпадането на визите и установяването на директна самолетна линия между България и Иран ще помогнат на бизнес отношенията. В контекста на китайския проект за нов Път на коприната Иран и България вече работят по изграждане на нов транспортен и транзитен коридор, който минава през териториите на Иран, Азербайджан, Армения, Грузия, Черно море и България, допълниха от икономическото ведомство.

Иранският заместник-министър смята, че има сериозен потенциал за сътрудничество в сектора на инженерните и техническите услуги, както и възможност за изграждане на съвместни предприятия между фирми от двете страни.

Според българската статистика за 10-годишен период от 2004 г. до 2014 г. стокообменът между България и Иран нараства над десет пъти от 14.3 млн. долара на 166.2 млн. долара. Износът на България се увеличава от 11.9 млн. долара през 2004 г. на 123.9 млн. долара, а вносът от Иран са същия период се нараснал от 2.4 млн. долара на 42.3 млн. долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?