Български фирми продължават да отчитат загуби за милиони от граничните блокади

Български фирми продължават да отчитат загуби за милиони от граничните блокади

България изпрати в Брюксел декларации за загуби за 6.5 млн. евро вследствие на блокираните от гръцките фермери граници още на 5 февруари, а на 18-ти Европейската комисия ще обяви ще съди ли южната ни съседка в Люксембург. Блокадите по границите обаче продължиха до миналата седмица, а български фирми продължават да отчитат преки и косвени загуби.

Загубите ни са за около 17 млн. евро, заяви за Mediapool Красимир Лалов от Конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт (КСАТ). Камиони на фирми от организацията още не са се завърнали в България с документи, които да докажат щетите, допълни той. Съмняваме се обаче, че ще получим компенсации. Ако ЕК осъди Гърция в Люксембург, наложената им глоба ще постъпи в бюджета на ЕС, а няма да дойде при нас, каза Лалов.

Единствената надежда за фирмите остават индивидуални искове, но от КСАТ заявиха, че няма да се възползват от тази възможност. Пробвахме да заведем съдебен иск след гръцките блокади в началото на 2009 г., нищо не се получи. Сега не желаем да генерираме допълнителни загуби от разходи за адвокати и съдебни процедури, каза Лалов. Загубите за българската икономика от 20-дневните гранични блокади през 2009 г. се изчисляваха на 10 млн. евро. Тази година протестите на недоволните гръцки фермери продължиха близо месец.

Искът на българското правителство в размер на 13 560 736 лв., подаден на 5 февруари, е изчислен на базата на декларираните загуби на 120 компании в периода от началото на блокадите до 3 февруари. Загуби за 5.5 млн. са отчели фирми от туристическия бранш, 4.5 млн. лв. - от индустрията, транспорта и търговията – около 1 млн. лв., строителството – 190 000 лева, земеделието – около 100 000 лв.

Ниската сума се обяснява с краткия срок, отпуснат от ЕК на компаниите да докажат с документи нанесените им щети – от 29 януари до 3 февруари. Декларациите се събираха от експерти на земеделското, транспортното и икономическото министерство в кризисния щаб, формиран заради блокадите. Звеното още функционира и там продължават да постъпват декларации от ощетени фирми. В петък Националното сдружение на автобусните превозвачи е декларирало загуби от 1 820 000 лв.

Тепърва ще се изчислява реалната загуба от едномесечните протести на българо-гръцката граница, но дори и глоба от 6.5 млн. евро за Гърция ще е някакво възмездие за страната ни след недопустимото според европейските регламенти блокиране на главни европейски пътища.

Въпросът е дали Брюксел ще реши да утежни и без това незавидната ситуация, в която се намира Гърция. В следващите два дни европейските финансови министри ще обсъдят мерките на гръцкото правителство за овладяване на бюджетния ѝ дефицит от 12.7%. Срещу страната има и няколко наказателни процедури за стотици милиони евро заради неправомерна държавна помощ.

По думите на българския транспортен министър Александър Цветков обаче "очакваме положителна развръзка по казуса в съда в Люксембург".

Споделяне

Още от Бизнес