Български математик открил формула за прогнозиране на кризи

Български математик открил формула за прогнозиране на кризи
Българският математик Зари Рачев е открил формула, която може да предсказва пазарните кризи, предаде Ройтерс. Професорът осмива тезата, че катаклизмите на пазара не могат да бъдат прогнозирани.

Той казва, че неговите статистически модели предвиждат тези събития и клиентите му също са съгласни с това. За разработване на моделите си той използва разнообразни математически и статистически инструменти.

Дъщерята на Рачев е президент на базираната в Ню Йорк Компания "ФинАналитика", която използва разработените от него модели, за да предоставя на инвеститорите и мениджърите по управление на риска "индикатори на риска", които отчитат най-лошите възможни сценарии.

"Изминалата година бе много важна за нас, тъй като тя потвърди всичко, за което бяхме работили", коментира в телефонно интервю за Ройтерс от България Боряна Рачева-Йотова.

Показателят за риск, изготвян от нейната компания, предупредил инвеститорите за рязък спад на индекса Дау Джоунс, който се срина от историческия си максимум през ноември 2007 година до 12-годишен минимум през март 2009 година - най-рязкото понижение след фалита на Леман Брадърс през септември 2008 година.

Споделяне

Още от Бизнес