Българските полярници са пристигнали на остров Ливингстън

Основната група от български полярници е достигнала при изключително тежки условия на брега на остров Ливингстън рано в понеделник сутринта, съобщи Българският антарктически институт, позовавайки се на информация от ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Преди дни проф.Пимпирев се е завърнал в Чили след покоряване на най-студената точка на планетата - Южния полюс и се е присъединил към основната група български учени от 21-та експедиция, които ще работят по редица международни проекти на остров Ливингстън.

Групата български изследователи е пристигнала по график на нашата полярна база "Св. Климент Охридски" с испанския военен кораб "Hesperides". Времето е било изключително неблагоприятно. Силна буря, вятър и вълни над 4 метра силно са затруднили акостирането на българите, информира БТА. Те са слезли на брега с надуваема лодка. Поради силното вълнение лодката се обърнала сред ледовете, но за щастие всички полярници са невредими.

На брега с топъл чай и супа са ги посрещнали петимата българи, които са на базата от самото ѝ отваряне през този сезон. Багажът на групата е разтоварен на съседната испанска база "Хуан Карлос I" и при подходящи условия ще им бъде докаран от испанските колеги.

Въпреки перипетиите, нашите изследователи се чувстват добре и са готови да започнат работа по своите проекти.

Тази година те са свързани с изследване на глобалните климатични промени, биологично изследване на определени групи водорасли, изследвания свързани с аклиматизацията при екстремни условия и влиянието на екстремните условия върху човешката кожа. Заедно с българските учени на базата ще работят и техни колеги от Испания, Португалия, Аржентина и Бразилия.

След броени дни за българската база заминава и последната група български полярници, към които в Чили ще се присъединят и трима португалски учени, които ще продължат дългогодишните си изследвания за глобалното затопляне в района на остров Ливингстън.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?