Българските цели за ЕС бяха подкрепени в Порто Карас

С приетите в Порто Карас от европейските лидери заключения за европейската интеграция на България се постигат целите, които правителството си беше поставило за срещата на върха в Солун в съответствие с неговата политическа програма, съобщи външно министерство.

В заключителната декларация на срещата е отбелязано, че България и Румъния са част от настоящото разширяване на Европейския съюз. Потвърждават се решенията на Европейския съвет от Копенхаген, според които целта е България и Румъния да бъдат приветствани като членове на ЕС през 2007 г. Въз основата на постигнатия значителен напредък ЕС подкрепя България и Румъния в техните усилия да приключат преговорите за присъединяване през 2004 г.

Друг изключително важен елемент от декларацията се отнася до преговорите на България по т.нар. финансови глави, посочва МВнР. Изрично се подчертава, че дискусиите или постигането на съгласие по бъдещите реформи на политиката или по новата финансова перспектива на ЕС няма да забавят приключването на преговорите с България и Румъния. Това означава, че преговорите ще приключат независимо от това, кога ще започне обсъждането на новата финансова перспектива за след 2007 г.

През декември 2003 г. Европейският съвет въз основа на редовния доклад на Комисията и на стратегическия документ ще оцени постигнатия напредък и ще представи рамка за приключване на преговорите за присъединяване.

В проекта за заключителен документ на срещата европейските лидери в гръцкия курорт Порто Карас се казва, че Европейският съвет приветства ангажимента на турското правителство да продължи реформите, по-конкретно в законодателството, до края на 2003 г. и подкрепя усилията на Турция да изпълни политическите критерии от Копенхаген и да започване с ЕС преговори за присъединяване. Постигнат е напредък, но все още са необходими значителни усилия, се казва в проекта за заключителен документ, който ще бъде приет в Порто Карас.

В петък вечерта лидерите на ЕС ще имат среща с делегациите на България, Румъния и Турция. За Порто Карас заминават президентът Георги Първанов, премиерът Симеон Сакскобургготски, външният министър Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?