Българският бизнес не може да си позволи евроспециалисти

Българският бизнес не може да си позволи евроспециалисти

Въпреки че Европейският портал за професионална мобилност EURES работи у нас от две години, все още от неговите възможности се възползват предимно граждани и мрежата остава непопулярна за бизнеса. Целта на европейската мрежа е да помага както на работодателите да обявяват своите свободни позиции и да търсят подходящи кадри, така и на работниците да представят своите данни и да им се търси работа.

От Агенцията по заетостта съобщиха за Mediapool, че през изминалата година близо 3 000 българи са потърсили работа в страни от ЕС чрез мрежата EURES, докато за две години в портала са се регистрирали едва 67 български компании. Само пет пък са фирмите, потърсили съдействие чрез българските EURES съветници, за да обявят работни места. От редицата срещи, които EURES България е провела на национално и регионално ниво, за да се информира бизнесът за възможностите за обявяване на работните си места в другите европейски страни, е станало ясно, че работодателите са скептични предвид по-ниското заплащане на труда в България. Пречка се явявала и езиковата бариера.

Макар и рядко, в EURES България се получават запитвания от граждани на Европейския съюз за работа в България. "За съжаление досега не сме успели да осъществим успешно посродничество – най-вече поради езиковата бариера", обясниха от Агенцията по заетостта.

Българските граждани обаче търсят услугите на Европейския портал за професионална мобилност. От 1 януари 2007 г., когато стартира мрежата у нас, до момента в портала са регистрирани 10 005 българи, които са създали и свое онлайн CV.

Търсещите работа, които се регистрират на портала, осъществяват директен контакт с работодателите и не се връща обратна информация колко от тях са успели да започнат работа. За 2007 г. от 7 000 регистрирани е постъпила информация за над 400 започнали работа, като най-много са били в Чехия – над 350, Словакия - 20, Словения - 10. За 2008 година обаче само 32 души са подали обратна информация, че са започнали работа. Става въпрос предимно за квалифицирани специалисти като медицински сестри, електротехници и др.

Наблюденията на EURES съветниците са, че европейските работодатели търсят у нас същите специалисти, както и българските - оксиженисти с опит, електротехници, електро и машинни инженери, IT специалисти, персонал за туристическия сектор и за селското стопанство, медицински кадри.

Две са основните групи хора, които проявяват интерес към работа в чужбина. Първата са високо квалифицирани хора, говорещи добре чужд език, които искат да натрупат опит и да намерят шанс за по-добра реализация и заплащане.

Другата основна група са хората с ниска или без квалификация, които се интересуват от краткосрочна заетост, за която да не се изискват езикови познания. От тази група са и най-често започналите работа – в производството или в селското стопанство. "От високо квалифицираните хора имаме успешни посредничества за медицински сестри, машинни инженери, лекар, IT инженер, готвачи", обясняват от Агенцията по заетостта.

През 2009 г. EURES България планира няколко трудово-информационни борси, информационни дни в страната и “отворени врати” в бюрата по труда, на които ще се дава информация за EURES мрежата и обявените в България работни места.

Споделяне

Още от Бизнес