Българският моряк от "Лимбург" продължава да е в неизвестност

Местонахождението на българския моряк от танкера "Лимбург" остава неизвестно. Това съобщи Радио Дарик, като се позова на информация, получена от втория офицер на кораба Пламен Лозев от Бургас. Той е съобщил, че шестнайсетте български моряци са настанени в 5-звезден хотел в град Мукалла и макар да не знаят къде е техния изчезнал колега, се надяват той да е в друг хотел или в болница. На екипажа са раздадени дрехи и храна. Българските моряци чакат да бъдат разпитани от френските експерти, които започват разследване на инцидента и след това ще отпътуват за България. Засега датата на заминаване остава неуточнена.

По-рано днес Дарик съобщи, че изчезналият е открит, но тази информация не беше потвърдена.

Според информация разпространена от Ройтерс морякът е обявен официално за изчезнал. Агенцията се позовава на капитан Петер Раес, директор в Белгийската морска компания, чието подделение "Евронав" е корабособственик на "Лимбург".

Междувременно антитерористичният отдел на парижката прокуратура започна предварително разследване по експлозията и пожара на борда на танкера. Разследването е поверено на френската контраразузнавателна служба DST. През следващите дни френски специалисти ще заминат за Йемен, за да разпитат свидетели и челеновете на екипажа - 8 французи и 17 българи. В момента всички спасени са настанени в хотел в град Мукалла в района на авария на 700 километра от столицата Аден. Представител на корабособственика уточни, че засега няма контакт с тях, тъй като са държани в изолация за целите на разследването.

В момента се разглеждат две версии за експлозията на "Лимбург" - авария и терористично нападение.

Йеменските власти твърдят, че първо на борда е изблухнал пожар, а след това в резултат на него е станал взрив.

От компанията корабособственик "Евронав" обаче съобщават, че малко преди взрива към кораба се е доближила бързоходна лодка, която вероятно е причинила експлозията и смятат, че става дума за терористично нападение. Френският военен аташе в Аден вчера също потвърди версията за атака на лодка, натоварена с експлозиви.

Морски специалисти коментират, че "Лимбург" е съвременен 300 хилядитонен супертанкер с двоен корпус, който е изключително устойчив и поради това грамадната пробойна на борда едва ли е възникнала при пожар или случаен инцидент.

Би Би Си отбелязва, че правителството на Йемен желае да изчисти имиджа на страната, смятана за необезпокоявано място за въоръжените групировки на Ал Каида и поради това предпочита версията за авария.

Ройтерс напомня освен това, че семейството на Бин Ладен произход от Йемен и има множество поддръжници там.

От френското външно министерство обаче са въздържани и засега определя твърденията за нападения като "преждевременни". Френският външен министър Доминик дьо Вилпен заяви днес, че не се изключва нито една хипотеза за причината за експлозията. На въпрос относно възможността експлозията да е дело на терористи, Вилпен заяви, че след 11 септември всички държави по света са застрашени.

Корабът "Лимбург", който е натоварен с 56 хил. т. суров петрол, горя вчера и днес сутринта, но пламъци вече са потушени и той е взет на буксир от влекачи. Специалисти, които са мястото на инцидента, са констатирали нефтени разливи, но все още не могат да определят степента на замърсяване.

Версията за атака на лодка, натоварена с експлозиви изглежда с висока степен на вероятност, тъй като преди две години по подобен начин в пристанището на Аден беше атакуван щатският военен кораб "ЮеСеС Коул", при което загинаха 17 американски моряци. Тогава разследването показа, че атентатът е дело на ислямски фундаменталисти, свързани с Ал Кайда.

Информационните агенциите освен това отбелязват, че взривът на Лимбург практически съвпада с началото на кампания на антитерористичнта коалиция в Афганистан на 7 октомври 2001 г.

По Би Би Си, АФП, БТА, Ройтерс

Още от България

Изненадани ли сте, че Антикорупционната комисия не откри нередности около "Апартаментгейт"?