Българският съд прекрати делото за екстрадиция на Гергана Червенкова

Гергана Червенкова на излизане от съдебната зала. Сн. БГНЕС

Софийският апелативен съд прекрати в четвъртък делото по искането на САЩ за екстрадицията на Гергана Червенкова. Магистратите отмениха още мярката за неотклонение на Гергана от 1000 лева и забраната да напуска страната.

Съдия Лада Паунова от апелативния съд отбеляза, че делото за екстрадиция не е същински съдебен процес и не определя вина или невинност. “То се основава само на искането на страната, която го е представила. След като то е оттеглено, основанието за делото отпада”, обясни съдията.

Решението беше очаквано, след като преди два дни от американското посолство обявиха, че САЩ засега оттеглят искането си за екстрадиция на българката. Преди това срещу Гергана Червенкова в САЩ бе повдигнато обвинение за незаконна онлайн продажба на медикаменти и участие в престъпна група за пране на пари.

В края на миналата седмица Софийският апелативен съд за пореден път отложи окончателното си произнасяне по искането за екстрадирането на българката, заплашена от 68-годишна присъда в САЩ.

Червенкова на няколко пъти бе задържана и освобождавана през 2012 година. Ситуацията около нея рязко се влоши след последното посещение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в САЩ в края на 2012 г. След завръщането си в България той обяви, че е бил разкрит "основният организатор" на българо-американска организирана престъпна група за пране на пари.

Впоследствие бившият силов министър дори обвърза задържането и екстрадирането ѝ в САЩ с отпадането на визите за български граждани.

В крайна сметка се оказа, че Червенкова е просто редови служител във фирмата "BG Global Services", която извършва в България част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com, който е бил разследван от американските власти.

Тя работи към българската компания на трудов договор, без да има каквито и да е управленски правомощия като финансов мениджър, но въпреки това през май Софийският градски съд постанови тя да бъде екстрадирана в САЩ, където я заплашва присъда от 68 години затвор по обвинението.

Нейната екстрадиция обаче бе забавена от магистратите в апелативният съд. Те решиха да отложат окончателното произнасяне по случая, като изрично поискаха от американските власти доказателства и допълнителни гаранции, че обвинителният акт на прокуратурата в Ню Йорк е изряден, както и че Червенкова няма да бъде заплашена от смъртно наказание.

След като американците изпратиха тази информация, апелативният съд отново отложи решението си, защото документите по искането на САЩ липсвал подпис на окръжния прокурор на южния район на Ню Йорк Приит Барара. Българският съд настоя и за превод на 11-та поправка на Конституцията на САЩ, която дава право на американските граждани да бъдат съдени по избрана от тях най-благоприятна юрисдикция, както и за информация дали това право важи и за чужди граждани, които ще бъдат съдени там.

В крайна сметка САЩ реши, че засега се отказва от искането си по прокурорски съображения.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?