Българското либертарианско общество предлага активна регистрация преди изборите

Българското либертарианско общество предлага активна регистрация преди изборите

Активната регистрация е най-добрата изборна реформа, смятат от Българското либертарианско общество. Според тях с тази мярка ще бъдат решени основните проблеми по време на избори - търговията с гласове, изборният туризъм и "мъртвите души" в списъците.

От Българското либертарианско общество предлагат избирателните списъци да се съставят за всеки отделен избор и 30 дни след вота да бъдат унищожавани.

Избирателят ще подава писмено заявление, че желае да упражни своето право на глас, най-късно две седмици преди изборния ден в общината, в местната поща или по интернет с електронен подпис, обясни Калоян Правов, цитиран от БТА. В заявлението ще се посочват три имена, ЕГН, номер на лична карта и актуален адрес от последните шест месеца преди изборния ден. Всички данни ще отиват в ГРАО, която ще е отговорна да състави списъците, посочи той.


Причините да не искаме да има перманентни списъци е вероятността с времето отново да се натрупат "мъртви души", както и от съображения за сигурност при евентуални кибератаки, коментира Правов.

Според колегата му Георги Вулджев с усложняването на процеса чрез активна регистрация преди изборния ден, изборният туризъм ще става по-трудно и цената на един купен глас ще се повиши.

Емпиричните данни не подкрепят хипотезата, че сложността на процеса демотивира избирателите да гласуват, обясни Калоян Правов. Той отбеляза, че политици и експерти са изразявали мнения в подкрепа на активната регистрация, но сега в парламента се внасят нови законопроекти за промени в Изборния кодекс, които не включват такава мярка.

Предложенията са съвместими и с мажоритарна, и с пропорционална избирателна система, коментира още Правов и изрази надежда тяхната идея да намери място сред промените в Изборния кодекс.

Активна регистрация преди избори има в САЩ, Швейцария, Великобритания, посочиха от Българското либертарианско общество.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?