Българското МВР стана за посмешище

Българското МВР стана за посмешище

Българското МВР стана за смях заради химна на полицията. Това се казва в репортаж на Дойчланд Радио, цитиран от Дойче Веле в четвъртък.

В репортажа авторката Андреа Мюлбергер дава думата на певеца и на неговите критици, а самата тя не пести иронията и сарказма.

"На българите им увисна ченето от изненада, когато им представиха новия химн на полицията в рамките на лъскаво сценично шоу. Заобиколени от шест нови-новенички полицейски коли, шестима униформени полицаи несръчно се тепаха, следвайки вдървено указанията на баналната хореография”, разказва авторката, след което уведомява слушателите си, че изпълнител на сладникавия химн на МВР е Веселин Маринов, един от най-известните естрадни певци в България.

На какво отгоре тази пропаганда?

"След изненадата бързо се надигна възмущение. Какво, по дяволите, означава тази инсценировка? Дали е връщане към времената на карамфиления социализъм? Или пък България се превръща в полицейска държава?", продължава авторката.

"Та нали българските полицаи не се радват на кой знае колко добро име. Смятат ги за агресивни момчета, които не си поплюват, но пък и не отказват по някой лев от нарушителите на пътните правила. На какво отгоре тази пропаганда? Особено по-младите хора са направо отчаяни от лицемерието и от конфузната инсценировка”, казва авторката и дава думата на неколцина студенти:

"Мисля, че гейпарадът беше напълно нормален в сравнение с тази песен”, казва един от тях, според когото и песента, и хореографията са смехотворни. "За идиоти ли ни взимат", пита той. Неговата приятелка казва, че ѝ станало мъчно за полицаите, защото песента на Веселин Маринов ги правела за посмешище. "Този химн няма нищо общо с реалността", ядосва се трети студент.

"Миналата година един полицейски генерал стана министър-председател - Бойко Борисов”, припомня авторката Андреа Мюлбергер и продължава:

"Оттогава насам специалните части често-често спират дъха на хората с ефектни акции, достойни за холивудски филм. Арести на мафиотски босове и на корумпирани бивши министри се предават на живо по телевизията. Въпреки това силите на реда няма с какво да се похвалят, броят на обирите и кражбите на коли драматично нараства, множат се и информациите за нарушения и насилие по време на задържането или в ареста.”

Непоносим панегирик от седем ноти

Репортерката дава думата и на певеца Веселин Маринов: "Ние всичко сме свикнали да оплюваме”, казва той, а Андреа Мюлбергер преразказва аргументите, с които певецът "защитава своя непоносим панегирик за полицията, която, според критиците, се състои от седем ноти”.

В края на репортажа се разказва за групата във Фейсбук, която иска да помогне на Маринов да прекрати естрадната си кариера. Цитират се и пародиите на текста.

Споделяне

Още от България