Българското разузнаване започва да работи в Кавказко- Каспийския регион

Националната разузнавателна служба (НРС) започва да работи в Кавказко - Каспийския регион, където България има своите политически и икономически интереси. Това заяви в четвъртък директорът на службата ген. Кирчо Киров, цитиран от Дарик радио, на конференция на асоциацията на разузнавачите от запаса, на която се разискват новите приоритети на българското разузнаване.

Ген- Киров съобщи, че от 2003 г. е възстановено звеното за икономическо разузнаване в НРС и са създадени нови звена за терористична заплаха и за защита на класифицираната информация.

Няма преки заплахи от външен тероризъм за България, но навлизането на ислямския радикализъм на Балканите остава сред основните приоритети на службата. През 2004 г. е поставено началото на сътрудничеството между НРС и арабските разузнавателни служби в борбата срещу тероризма.

Новите заплахи пред България изискват действия в широк географски регион и извеждат първата отбранителна линия далеч зад границите на страната, заяви зам.директорът на военното разузнаване ген. Стефан Стефанов. Основен приоритет за военното разузнаване сега е осигуряването на нашите контингенти в Ирак, Афганистан и Западните Балкани с разузнавателна информация.

Споделяне

Още от България